minimalisme & slow living

Wat is minimalisme?

wat is minimalisme

Laat ik beginnen met het feit dat minimalisme voor iedereen een andere betekenis heeft.

Voor mij persoonlijk heeft minimalisme te maken met bewust leven, af en toe een stap terug doen, minder consumeren, ontspullen en toewerken naar financiële vrijheid.

Financiële vrijheid of financieel onafhankelijk zijn is voor mij op dit moment mijn grootste doel. Niet voor niets heb ik op de achterkant van mijn telefoon de volgende quote geplakt:

‘Tijd en vrijheid zijn mijn maatstaven voor succes. Dat is rijkdom.’

Met financiële onafhankelijkheid bedoel ik dat ik niet hoef te werken om te kunnen rondkomen, mijn doel is niet om miljonair te worden, mijn doel is om mijn tijd in te kunnen delen zoals ik dat wil.

Er zijn weinig zaken die mij meer frustreren dan verplicht tot half 6 achter de computer blijven zitten terwijl je weet dat er vandaag niets meer uit je handen gaat komen. Een gevoel dat iedereen die in loondienst werkt waarschijnlijk wel herkent.

Minimalisme levensstijl

Om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn heb ik mijn levensstijl aangepast, ik ben gaan beleggen, ik ben een aantal bedrijfjes (side hustles) gestart en ben gaan minimaliseren. Er is nog veel ruimte voor verbetering maar het begin is er.

Lifestyle inflatie probeer ik te voorkomen. Lifestyle inflatie houdt in dat naarmate je meer geld verdient, je ook meer geld uitgeeft. Natuurlijk geef ik nu meer geld uit dan toen ik student was, maar in plaats van mezelf de vraag te stellen ‘wat kan ik betalen?’, stel ik mezelf de vraag ‘wat heb ik nodig?’ en ‘waar word ik gelukkig van?’.

Een goed voorbeeld is het kopen van een huis. In plaats van dat men zich afvraagt hoeveel vierkante meter ze nodig hebben, berekenen ze op basis van het salaris wat ze maximaal kunnen lenen. Naast het feit dat je maandlasten hoog zijn, zorgt een groter appartement er in de meeste gevallen voor dat je meer spullen koopt.

Door jezelf bij aankopen andere vragen te stellen houd je hoogstwaarschijnlijk meer geld over. Om leuke dingen te doen of om te investeren. Zodat ook jij tijd en vrijheid creëert.

Extreem minimalisme

Extreem minimalisme wil er nog wel eens voor zorgen dat iemand bij voorbaat de handdoek in de ring gooit.

‘Een jaar niets kopen?’, dat kan ik echt niet.
‘Slechts een meubel in de woonkamer?’, ik peins er niet over.
‘Een capsule wardrobe met minder dan 50 kledingstukken?’, mij niet bellen.

Er is geen goed of fout. Zoals ik al eerder zei, minimalisme heeft voor iedereen een andere betekenis. Dat jij meer dan 50 kledingstukken hebt betekent niet dat je geen minimalist bent, dat er meer dan een bank in je woonkamer staat betekent ook niet dat je geen minimalist bent.

Het gaat om de mindset, niet het aantal items wat je bezit. Laat je dus vooral niet afschrikken door extreme minimalisten, doe het op je eigen manier.

Vergelijkbare artikelen