Lees je over ayurveda dan kom je al snel de term ‘abhyanga’ tegen, abhyanga is ayurvedische zelfmassage met olie. Abhyanga is al duizenden jaren een vast onderdeel van de ayurvedische (ochtend)routine, en niet zonder reden. Abhyanga is een manier om je zenuwstelsel te ontspannen.
Naast therapeutische voordelen, helpt een abhyanga massage energiestromen in het lichaam te reguleren, geeft het een gevoel van welbehagen en geborgenheid, draagt het bij aan verjonging en kan het verlichting geven bij vermoeidheid, stijfheid, pijn, bot- en spierklachten en stress. Kortom, een abhyanga massage is een cadeautje voor de gezondheid in het algemeen.
Tijdens een abhyanga massage smeer je het hele lichaam in met warme olie, ook dit heeft vele positieve effecten, waaronder:
- Olie heeft een verzachtende werking op lichaamsweefsels
- Olie opent de poriën
- Cellulaire gifstoffen vervuilen en blokkeren de celwand, zelfmassage met olie helpt bij het oplossen van deze cellulaire gifstoffen
- Olie massage kan helpen niet verwerkte emoties op te lossen
- Oliebehandeling brengt vata tot rust, de dosha die volgens ayurveda verantwoordelijk is voor het merendeel van alle aandoeningen en ziekten
- Olie beschikt over reinigende eigenschappen en kan daarmee bijdragen aan het afstoten van stoffen die het lichamelijk functioneren niet (meer) dienen
- Oliemassage wordt in ayurveda ook wel ‘sneha’ genoemd, sneha betekent naast ‘olie’ ook ‘liefde’. Oliemassage wordt dan ook wel gezien als de ultieme vorm van zelfliefde.
Welke olie voor abhyanga?
Voor abhyanga kunnen milde, verzorgende of meer medicinale oliën worden gebruikt. Welke massage olie het meest geschikt is hangt af van je dosha.
Abhyanga zelfmassage
Een abhyanga zelfmassage geef je – zoals de term al doet vermoeden – aan jezelf. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om jezelf te laten masseren heeft een zelfmassage ook voordelen. Je kunt jezelf namelijk op ieder moment masseren en je hebt voor een snelle behandeling slechts 10 tot 15 minuten nodig.
Mocht je een drukke dag hebben maar heb je wel behoefte aan een abhyanga massage, smeer dan je voeten in voor het slapen gaan. Je kunt eventueel sokken aan doen en met de olie slapen.
Hoe werkt een abhyanga massage?
Voorbereiding
Warm de olie naar keuze op. Dit kan je doen met een ayurvedische olieverwarmer, een flessenwarmer of door een beker olie in een bakje heet water te zetten (au bain marie).
Massage
Kies voor het geven van de zelfmassage een warme ruimte uit en ga zitten op een zachte warme handdoek, een laag krukje of voer de massage staand uit. Vervolgens smeer je het hele lichaam rijkelijk in, van kruin tot voetzolen* waarbij je begint bij je hoofd en eindigt bij je voeten.
*Sla je voetzolen over als je de massage staand uitvoert.
Maak op de plaats van gewrichten cirkelende bewegingen, probeer iedere beweging driemaal te herhalen zodat de olie goed inwerkt.
Tips:
- Masseer de hoofdhuid met de vingertoppen. Begin bij de haarlijn en werk rustig langs de zijkant van je hoofd naar je nek toe.
- Masseer de randen van je oren en besteed ook aandacht aan je oorlellen.
- Masseer eerst je rechter- en vervolgens je linkerarm met stevige op- en neerwaartse bewegingen en draaiende bewegingen voor de gewrichten.
- Hetzelfde geldt voor je benen.
- Strek elke vinger en strijk er in de richting van de nagel overheen.
- Mannen masseren de borst met kleine, draaiende bewegingen. Vrouwen masseren om de borsten heen.
- Masseer de buik met de klok mee met ronde bewegingen, begin klein en maak steeds grotere cirkels. Niet te hard drukken!
- Masseer je rug en billen met je handpalmen in een op- en neerwaartse beweging.
- Vergeet je perineum niet.
- Je voeten verdienen wat extra aandacht, deze bevatten veel belangrijke reflexpunten. Masseer je voeten voorzichtig maar stevig met kleine draaiende bewegingen met je duim. Dit geldt voor de boven- en onderkant van je voet. Trek zacht aan elke teen, knijp er even in, en masseer ze vervolgens van onder naar boven.
Laat na de massage de olie ongeveer 20 minuten intrekken. Zorg er daarbij voor dat je het niet koud krijgt, doe bijvoorbeeld een warme badjas aan. Neem vervolgens een warme douche of bad, dit versterkt de werking van de behandeling en zo voorkom je dat je je poriën verstopt.
In plaats van douchen is het ook mogelijk om de resterende olie met een droge doek van het lichaam te vegen.
Wanneer wordt een abhyanga massage afgeraden?
Er zijn een aantal redenen en/of momenten waarbij het wordt afgeraden om een abhyanga massage te doen:
- Tijdens de eerste drie dagen van je menstruatie
- Bij ernstig overgewicht
- Bij ernstige zwakte
- Bij een niet of slecht werkende spijsvertering
- Bij extreem veel gifstoffen in het lichaam
- Bij problemen met de huid, bloedsomloop of het immuunsysteem
Tijdens de zwangerschap mag je deze vorm van massage gewoon uitvoeren.