ayurveda kruiden

Venkelzaad maakt van elke maaltijd een snoepje!

venkelzaad

Wat is venkelzaad?

Venkelzaad, ook wel foeniculum vulgare, behoort tot de schermbloemenfamilie en is een aromatisch en smaakvol zaad. De zaden van de venkelplant staan bekend om hun unieke smaak en medicinale doeleinden.

Venkel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar wordt inmiddels wereldwijd verbouwd. De zaden worden geoogst wanneer de bloemen volledig zijn gerijpt, na het oogsten worden de zaden gedroogd. Deze gedroogde zaden zijn de zaden zoals je ze misschien kent uit de supermarkt.

Hoe smaakt venkelzaad?

Venkelzaad heeft als je het mij vraagt een heerlijke smaak, die vaak omschreven wordt als zoet, anijsachtig en licht pikant. Waarbij zoet de absolute boventoon voert.

Is venkelzaad gezond?

Venkelzaad staat bekend om verschillende gezondheidsvoordelen en wordt in Ayurveda al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel. Enkele van de genoemde gezondheidsvoordelen van venkelzaad zijn:

Ondersteunen van de spijsvertering

Venkelzaad wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering, de zaden hebben een licht digestieve werking wat ze ideaal maakt voor mensen die naast spijsverteringsklachten snel last hebben van brandend maagzuur en verstopping. Ook bij een opgeblazen gevoel kan venkel uitkomst bieden.

Ontstekingsremmend

Venkelzaad heeft ontstekingsremmende eigenschappen, het gebruik van venkel kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het bevorderen van de algemene gezondheid.

Antioxidatieve werking

De antioxidanten in venkelzaad kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten en het vertragen van het verouderingsproces.

Menstruatiekrampen

Venkelzaad staat bekend om zijn krampstillende eigenschappen en wordt soms gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten.

Venkelzaad kopen, verkooppunten

Venkelzaad is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, waaronder Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza. Ook is het te koop bij vrijwel alle natuurvoedingswinkels en online retailers die specerijen en kruiden verkopen (bijv. Holland and Barrett).

Venkelzaad is verkrijgbaar in zowel hele zaden als in poedervorm. Kies bij het kopen van venkelzaad en andere kruiden het liefst voor een biologisch product, zo weet je zeker dat deze vrij zijn van pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen.

Venkelzaad thee

Een populaire manier om van de voordelen van venkelzaad te genieten, is door het te gebruiken om thee te zetten. Venkelzaad thee heeft een heerlijke, verfrissende smaak en biedt alle gezondheidsvoordelen van venkelzaad in een warme, kalmerende drank. Venkelzaad is ook een van de drie kruiden van de bekende Ayurvedische KKV-thee.

Om venkelzaad thee te maken, voeg je een theelepel venkelzaad aan een kopje kokend water en laat je het enkele minuten trekken. Je kunt eventueel nog wat honing toevoegen of een scheutje citroensap, maar pure venkelthee is van zichzelf al heerlijk.

Zelf voeg ik enkele keren per week venkelzaad toe aan mijn havermoutpap, het geeft de pap een heerlijke zoete smaak zonder suikers toe te voegen.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen