Garam masala: wat is het en waar koop je het?

garam masala

Wat is garam masala?

Garam masala is een kruidenmix van geroosterde, fijn gemalen, zoete specerijen. Het is dan ook niet gek dat de letterlijke vertaling van garam masala ‘warme specerijen’ is.

In ayurveda wordt deze kruidenmix gebruikt vanwege de verwarmende eigenschappen voor het lichaam. Het geeft gerechten een warme, kruidige smaak zonder het pittig te maken.

Wat zit er in garam masala?

Garam masala bevat slechts 6 ingrediënten, je kunt het kant-en-klaar kopen maar je maakt het net zo gemakkelijk zelf. De exacte samenstelling kan variëren van mix tot mix.

Ingrediënten

2 eetlepels korianderzaad (heel)
1 eetlepel komijnzaad (heel)
1 eetlepel zwarte peperkorrels (heel)
1 theelepel kardemomzaad (gepeld)
½ theelepel kruidnagelen (heel)
1 kaneelstokje van 4 à 5 cm in stukken gebroken

Bereiding

Voeg bovenstaande ingrediënten toe aan een potje en schud het geheel goed door elkaar.

In een goed afgesloten potje bewaar je het met gemak enkele maanden zonder dat het zijn smaak en/of geur verliest. Op het moment dat je het nodig hebt, rooster je de garam masala eerst, pas na het roosteren gebruik je een vijzel om het mengsel tot poeder te vermalen.

Het roosteren doe je heel langzaam op laag vuur in een droge koekenpan. Hoe lager je het vuur zet tijdens het roosteren, hoe aromatischer de garam masala zal zijn.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de mix van tevoren te roosteren, alvast te vermalen en vervolgens in een potje te bewaren. Zo is het direct klaar op het moment dat je het nodig hebt.

Waar is garam masala te koop?

Het is gewoon te koop bij de AH, Jumbo, Lidl en andere supermarkten. Een populair product is die van het merk van Jonnie de Boer.

Hoe gebruik je garam masala?

In tegenstelling tot veel andere kruidenmixen worden de kruiden vaak pas vlak voor het serveren toegevoegd aan het gerecht.

Garam masala: vata, pitta & kapha

Vata: met name voor vata types is garam masala de ideale kruidenmix. De verwarmende eigenschappen zijn een goede tegenhanger voor de koude, lichte en droge eigenschappen van vata dosha.

Pitta: pitta types zijn van nature al warm, wees daarom zuinig met al teveel verwarmende kruiden om pitta niet verder te verhogen.

Kapha: garam masala helpt kapha balanceren als tegenhanger van de koude en zware eigenschappen van kapha.

Voor alle dosha’s geldt: bij lichte problemen met de spijsvertering kan deze kruidenmix toegepast worden.