Spijsvertering versnellen: agni booster (recept)

spijsvertering versnellen

Je bent wat je verteert.

Een goede spijsvertering staat aan de basis van een goede gezondheid en sterke weerstand. Alleen als je spijsvertering goed ‘brand’ wordt je voedsel goed verteerd. Binnen Ayurveda wordt er dan ook veel aandacht besteed aan de spijsvertering.

Wat is agni?

Er wordt gesproken over ‘agni’, wat Sanskriet is voor vuur. Met agni wordt dan ook het spijsverteringsvuur bedoeld.

Brand je agni niet voldoende dan is je lichaam niet in staat om voeding om te zetten in de nodige voedingsstoffen: er kunnen tekorten ontstaan. Ook kan de slechte vertering ervoor zorgen dat er onnodig afvalstoffen in het lichaam achterblijven.

Agni booster

Om je spijsvertering een handje te helpen kun je voor iedere maaltijd een zogenaamde ‘agni booster’ nemen, een agni booster helpt je spijsvertering op gang brengen. Grote kans dat je maag warm aanvoelt na het nemen van een agni booster, je spijsverteringsvuur is aangestoken.

Ingrediënten

Verse gember
1 theelepel honing (vegan optie: agavesiroop)
Een kneepje limoen of citroen
Een snufje Himalaya zout

Bereiding

Schil de verse gember en snijd deze vervolgens in hele dunne plakjes. Mix de honing of agavesiroop met het limoensap en het zout in een kommetje.

Doop voor elke maaltijd een plakje gember in de honing-, limoen-, zout mix en eet dit op. Het sausje kan je een paar dagen in de koelkast bewaren.