Ama: afvalstoffen in het lichaam

afvalstoffen lichaam ama

Ama, het Sanskriet woord voor ‘onverteerd’ ontstaat als gevolg van slechte vertering van voedsel. Onverteerde voedingsresten kunnen zich door het lichaam verspreiden en toxisch worden. Een bekende spreuk in Ayurveda is dan ook:

Je bent wat je verteert.


Zie ama als een afvalproduct van de spijsvertering, een ophoping van afvalstoffen in het lichaam die ervoor zorgt dat de stofwisseling niet optimaal werkt.


Slechte vertering kan komen doordat je last hebt van mentale stress, fysieke stress, slechte ontgifting of vanwege het eten van ongeschikte en/of ongezonde voeding.


Er zijn weinig producten die binnen Ayurveda als ‘fout’ worden bestempelt, maar probeer bewerkte, zware, vette voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Ook zuivel kun je het best even links laten liggen wanneer je ama uit je lichaam probeert te verwijderen.

Symptomen teveel afvalstoffen in lichaam


Ama kan op korte termijn leiden tot relatief onschuldige klachten, denk aan: een zwaar gevoel, een slechte lichaamsgeur, verminderde energie, verkoudheid, koorts, slechte spijsvertering. Op lange termijn leidt een ophoping van ama vaak tot ziekte.


Een van de makkelijkste manieren om te checken of je te veel afvalstoffen in je lichaam hebt is met behulp van een tongschraper. Gedurende de nacht hopen afvalstoffen – indien aanwezig in je lichaam – zich op je tong. Is je tong in de ochtend beslagen en haal je er een wit, slijmerig laagje vanaf? Dan betekent dit dat er afvalstoffen in je lichaam aanwezig zijn.

Afvalstoffen lichaam kwijtraken


Ama kan verwijderd worden door het gebruik van kruiden of door het toepassen van panchakarma. Panchakarma is een vijfvoudige methode om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Vaak worden er een of twee van de vijf methoden toegepast om ama te verminderen dan wel te verwijderen. Voor een dergelijke kuur is het van belang een ayurvedisch practicioner te raadplegen.


Wil je liever eerst zelf aan de slag? Dan kan onderstaande voeding je een eind op weg helpen.

Fruit

Eet en drink zuur en wrang fruit(sap). Bijvoorbeeld:

  • Rode en zwarte bessen
  • Sinaasappels, mandarijnen, citroenen, limoenen en grapefruits
  • Cranberries


Groenten

Eet veel groenten met uitzondering van zoete groenten zoals zoete aardappel, wortel en maïs.


Aan te raden zijn kiemgroenten zoals tuinkers, broccoli kiemen en alfalfa.

Bonen

Vermijd bonen tijdelijk, behalve groene en gele mungbonen.

Oliën

Gebruik voornamelijk ghee (geklaarde boter) en eventueel mosterd- en lijnzaadolie.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als ayurveda