Anijs: is het gezond? Anijs melk (recept)

anijs

Anijs, in het Latijn: pimpinella anisum.

Anijs hagel

Anijs, anijszaad of anise in het Engels kennen we in Nederland voornamelijk door de traditie om bij de geboorte van een kind beschuit met ‘muisjes’ te trakteren. De ‘muisjes’ bestaan uit anijszaadjes met een roze dan wel blauwe suikerlaag afhankelijk van het geslacht van de baby.

Deze traditie is niet uit de lucht komen vallen, anijs zou de borstvoeding op gang brengen.

Wat is anijs?

Anijs is een eenjarig kruid dat behoort tot de schermbloemenfamilie. Anijs heeft een zoete smaak.

Is anijs gezond?

Anijs wordt vaak lekker gevonden vanwege de zoete smaak, daarnaast wordt het ingezet om de geneeskrachtige werking.

In ayurveda wordt anijs ingezet om vata te verlagen, anijs is namelijk verwarmend. Daarnaast wordt het ingezet ter:

  • Bevordering van de melkproductie bij moeders
  • Verlichting van luchtwegproblemen: astma, verkoudheid, hoest, taai slijm en kinkhoest
  • Bevordering van de spijsvertering: winderigheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel

In de kruidengeneeskunde worden eetlustopwekkende en ontkrampende eigenschappen aan anijs toegewezen. Het wordt ingezet bij darmkoliek (pijn / kramp in de bovenbuik), andere maag-darmklachten en luchtwegirritatie.

Anijs melk

De makkelijkste manier om anijs tot je te nemen is door het drinken van warme melk met anijs.

Ingrediënten

250 ml melk
½ theelepel anijszaad

Bereiding

Warme melk met anijs kun je makkelijk zelf maken met 250 ml melk. Kies voor volle koemelk of een plantaardige variant: haver-, amandel- of sojamelk om heerlijke anijs melk te maken.

Kneus de anijszaadjes met een vijzel.

Voeg de anijszaadjes toe aan de melk en breng het geheel aan de kook. Je kunt ervoor kiezen de anijszaadjes in een thee-ei of filter te stoppen of giet het geheel door een zeefje zodat je geen anijszaadjes terugvindt in je drankje.