Nootmuskaat: wat is het en is het gezond?

nootmuskaat

Wat is nootmuskaat?

Nootmuskaat of muskaatnoot is afkomstig van de noot van de muskaatboom, in Nederland is nootmuskaat te koop in de vorm van kant-en-klare poeder en nootmuskaat noten die je zelf nog moet raspen.

De noot is ovaal van vorm en zeer hard.

Nootmuskaat smaak

Nootmuskaat heeft een vrij pittige, scherpe, bittere smaak die niet iedereen kan waarderen.

Nootmuskaat gezond

Binnen Ayurveda staat nootmuskaat bekend om zijn verhittende werking, oftewel de kracht om de temperatuur van het lichaam te verhogen en het metabolisme (de stofwisseling) te stimuleren.

Daarnaast heeft dit specerij een kalmerende werking op het zenuwstelsel en kan een theelepel vers geraspte nootmuskaat in een glas warme melk bijdragen aan een betere nachtrust.

Of nootmuskaat gezond is voor jou hangt dus af van je specifieke klachten en behoeften. Zo kun je je vast voorstellen dat je nootmuskaat beter kunt laten staan als je last hebt van oververhitting aangezien dit door het gebruik van nootmuskaat verder zal toenemen.

Naast de ayurvedische toepassing van nootmuskaat kent nootmuskaat ook een aantal algemene gezondheidsvoordelen. Zo bevat nootmuskaat diverse vitaminen (B1, B3, B6 en B9) en mineralen (calcium, koper, magnesium, mangaan, zink) die een rol spelen bij het gezond houden van je botten.

Is nootmuskaat giftig?

Te grote hoeveelheden kunnen leiden tot nootmuskaat vergiftiging, de kans dat je een nootmuskaat vergiftiging oploopt is heel klein omdat te veel nootmuskaat in een gerecht simpelweg niet lekker is.