Shatavari: werking & voordelen

shatavari

Indiase asperge, ook wel shatavari, is een van de bekendste kruiden uit de ayurveda. Shatavari is een klimplant en behoort tot de aspergefamilie.

Shatavari werking

Shatavari bevat fyto-oestrogenen, fyto-oestrogenen zijn hormonen die het oestrogeenniveau normaliseren. Shatavari wordt binnen ayurveda vaak ingezet tegen klachten rondom eierstokken, eileiders, baarmoederslijmvlies en als middel om de vruchtbaarheid te verhogen. Ook heeft dit kruid een positieve werking op (negatieve) emoties en stemmingswisselingen die zich tijdens de menstruatie kunnen voordoen en wordt het gebruikt om de productie van moedermelk te stimuleren. Shatavari wordt dan ook niet voor niets ‘het vrouwenkruid’ genoemd.

Shatavari overgang

Daarnaast zijn er binnen ayurveda nog enkele andere eigenschappen die aan shatavari worden toebedeeld: verkoelend, verzachtend en smerend.

De verkoelende werking kan helpen bij opvliegers tijdens de overgang. De verzachtende en smerende werking kan helpen bij een geïrriteerde spijsvertering, diarree en geïrriteerde urinewegen.

In algemene zin kan de voedzame werking van shatavari bijdragen aan een sneller herstel na ziekte.

Shatavari poeder of capsules

In Nederland is shatavari te koop als poeder, tabletten en capsules. Shatavari poeder kan je in sappen, smoothies, shakes of yoghurt mengen.

Neem je shatavari vanwege spijsverteringsproblemen? Dan wordt er binnen ayurveda aangeraden om één theelepel shatavari poeder in een half glas warme (biologische) melk te roeren en deze na elke maaltijd in te nemen.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. Niet alle genoemde claims zijn wetenschappelijk onderbouwd, kijk vooral wat voor jou werkt. Het ene lichaam is het andere niet. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Raadpleeg dan altijd een arts.