In ayurveda wordt gember (zingiber officinale) beschreven als hét kruidenmedicijn. De vraag ‘is gember gezond?’ kunnen we dan ook met een volmondige ‘ja’ beantwoorden.
Waar is gember goed voor?
De consumptie van gember kent diverse gezondheidsvoordelen, waaronder:
Het bevorderen van de spijsvertering
Gember stimuleert de aanmaak van speeksel enzymen en bevordert de spijsvertering.
Gember is een van de weinige kruiden die invloed heeft op de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen én de ontlasting. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van gasvorming en een opgeblazen buik.
Wil jij je spijsverteringssysteem een handje helpen? Probeer dan eens onze agni booster uit (mét gember).
Het verminderen van misselijkheid
Gember, en dan met name gemberthee helpt goed tegen misselijkheid en braken. Dat geldt zowel voor (ochtend)misselijkheid tijdens de zwangerschap, misselijkheid door wagen- en/of zeeziekte, misselijkheid na een operatie en misselijkheid als gevolg van chemotherapie.
Het verlagen van de cholesterolspiegel
Gember kan bijdragen aan het verlagen van de cholesterolspiegel.
Het stimuleren van de bloedsomloop
Gember wordt al duizenden jaren voorgeschreven bij koude handen en/of voeten. Het stimuleren van de bloedsomloop met behulp van gember kan door het drinken van gemberthee en het kauwen op verse gember (let op: dit kan scherp / pittig zijn!)
Immuunversterkend
Gember bevat diverse antioxidanten die bijdragen aan een sterk immuunsysteem.
Pijnverlichting
Minder bekende toepassingen van gember zijn het masseren van een mengsel van gembersap en amandel- of sesamolie ter verlichting van artritis, spanningshoofdpijn en migraine.
Waar is gember niet goed voor?
Hoewel gember tal van gezondheidsvoordelen kent, kun je dit kruid beter laten staan als je last hebt van maagklachten.
Hoeveel gember per dag?
Ook voor gember geldt: eet / drink er niet te veel van. Dat wil zeggen: maximaal 1 tot 2 theelepels vers gembersap per dag, maximaal 3 à 4 kopjes gemberthee per dag en ongeveer een halve theelepel gemberpoeder. Kies je voor een supplement met gember? Houd je dan aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Gember: vata, pitta & kapha
Gember staat bekend om zijn verhittende eigenschappen waardoor het vata en kapha kan kalmeren. Vata? Kies voor verse gember. Kapha? Kies voor gemberpoeder.
Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.