Palak paneer: zo maak je deze heerlijke romige spinazie curry thuis.
Palak paneer recept
Ingrediënten (4 porties)
400 gram paneer of 400 gram tofu (veganistische optie)
1 eetlepel miso
Sap van ½ citroen
½ eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel zonnebloemolie
2 kardemompeulen (heel)
1 ui
4 teentjes knoflook
1-2 groene chilipepers of 1 rode chilipeper
1 theelepel korianderzaad (heel)
1 theelepel karwijzaad (heel)
½ eetlepel komijn (gemalen)
1 theelepel kurkuma (gemalen)
2 eetlepels verse gember
450 gram diepvries bladspinazie
150 ml haverroom
Zout
Zwarte peper
Witte basmati rijst of naanbrood
Bereiding
Haal de spinazie alvast uit de diepvries.
Snijd de paneer of tofu* in blokjes van 2cm. Meng de paneer in een goed af te sluiten bak met de miso, het citroensap, de kerrie en zonnebloemolie. Schud alle ingrediënten goed door elkaar zodat alle blokjes paneer bedekt zijn met de marinade. Zet minimaal 30 minuten apart.
*Zorg ervoor dat je het vocht uit de tofu haalt voordat je deze in blokjes snijdt. Doe het blok tofu tussen twee borden en verzwaar het bovenste bord met boeken zodat de tofu geplet wordt, hierdoor sijpelt het water eruit.
Verwarm de oven voor op 200℃, zodra de oven voorverwarmd is spreid je de blokjes paneer uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het restant van de marinade over de blokjes. Het is de bedoeling dat de blokjes goudbruin worden, dit duurt zo’n 20 minuten. Zijn ze na 20 minuten nog niet goudbruin? Doe ze dan nog geen paar minuten langer in de oven.
Plet de kardemompeulen met een mes of lepel zodat ze openspringen maar niet helemaal open gaan. Snipper de ui, verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en snijd deze in kleine stukjes. Pers de knoflookteentjes. Maal het koriander- en karwijzaad fijn met een vijzel. Rasp of snijd 2 eetlepels verse gember.
Verhit de zonnebloemolie in een pan en voeg de ui, peper en knoflookteentjes toe, bak deze tot de ui glazig ziet. Voeg vervolgens de korianderzaad, karwijzaad, gemalen komijn, gemalen kurkuma en verse gember toe. Na een halve minuut voeg je de spinazie en haverroom toe, laat het geheel enkele minuten op laag vuur koken.
Schep de paneer of tofu erdoor en voeg eventueel nog wat citroensap, peper en zout naar smaak toe.
Serveer met rijst of naanbrood.
Vegan palak paneer (tofu)
Palak paneer is heel makkelijk veganistisch te maken door de paneer te vervangen voor tofu. Goed nieuws: dat doet niets af aan de smaak.