ayurveda recepten

Chai latte maken (recept)

chai latte

Chai latte is wat mij betreft het ultieme herfst / winter drankje. Het ruikt fantastisch lekker, proeft zelfs nog lekkerder en is een stuk gezonder dan de chai latte die je in een café of restaurant besteld. Je maakt het met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in de kast hebt liggen: zwarte thee (English breakfeast tea), verwarmende ayurvedische kruiden en melk.

Wat is chai latte?

Chai latte vindt zijn oorsprong in India, het woord ‘chai’ betekent ‘thee’. De traditionele chai latte is een combinatie van thee en melk, de chai latte die we in het Westen drinken staat in India bekend als masala chai. Masala betekent niets anders dan een kruidenmix, de masala geeft de chai latte een warme, rijke smaak.

Om het niet moeilijker te maken dan het is, gebruik ik in dit artikel gewoon de term chai latte in plaats van masala chai.

De belangrijkste ingrediënten van de chai latte zijn thee, melk en verschillende kruiden waaronder kardemom, (verse) gember, kaneel, kruidnagels.

Chai latte maken

Er zijn tal van manieren om chai latte te maken, dit is het klassieke recept om chai latte te maken.

Dit recept bestaat uit twee onderdelen: je maakt een chai concentraat. Het chai concentraat kan je meerdere keren gebruiken en kan je zo’n twee weken in een afgesloten fles in de koelkast bewaren.

Ingrediënten chai concentraat (4 chai lattes)

480 ml water
2 zwarte thee zakjes (English breakfast tea) of 4 gram losse theeblaadjes
2 kruidnagels
1 theelepel kaneel (gemalen)
½ theelepel kardemom (gemalen)
½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
½ theelepel zwarte peper (gemalen)
2 eetlepels ahornsiroop of honing

Bereiding

Verhit het water en de kruiden in een kleine pan op middelhoog vuur, laat het geheel vijf minuten koken zodat de kruiden goed intrekken. Zet het vuur uit, voeg de theezakjes en de ahornsiroop toe aan het concentraat. Laat nogmaals vijf minuten staan en giet het geheel vervolgens door een fijne zeef.

Het chai concentraat is klaar.

Ingrediënten chai latte

½ kop chai concentraat (zie hierboven)
¾ kop volle melk of plantaardige melk (kokos-, amandel-, of havermelk)
1 eetlepel ahornsiroop of honing
Snufje kaneel

Bereiding

Breng in een kleine pan de melk, ahornsiroop en het snufje kaneel aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het begint te borrelen. Schuim de melk op met een elektrische melkopschuimer. Heb je geen melkopschuimer? Gebruik dan een paar seconden de gewone staafmixer of gebruik een vork.

Schud de chai concentraat en giet vervolgens een mok halfvol met chai concentraat en giet de opgeschuimde melk erbij.

Chai latte poeder

Natuurlijk is er ook kant en klare chai latte poeder te koop, het enige wat je dan hoeft te doen is de poeder mixen met opgeschuimde melk. Een van mijn favoriete merken chai latte poeder is TessaSana.

Dirty chai latte

Ben jij een echte koffieliefhebber of kan je wel een shot cafeïne gebruiken? Kies dan voor een dirty chai latte, dit is een chai latte met een shot espresso.

Vergelijkbare artikelen