Asafoetida: wat is het en waar koop je het?

asafoetida

Wat is asafoetida?

Asafoetida is het gedroogde sap (hars) uit de wortels en stelen van de Ferula Asafoetida, een plant verwant aan de venkel.

Asafoetida is bekend onder diverse namen: asafetida, hing, duivelsdrek, reuzenvenkel en stinkende gom. Het is een veelgebruikt kruid in de Vedische keuken ter vervanging van ui en knoflook.

Asafoetida & de (ayur)vedische keuken

De Vedische keuken houdt rekening met de werking van voeding op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Met als doel om de geest rustig te houden. Ui en knoflook hebben juist het tegenovergestelde effect, zij veroorzaken onrust in lichaam en geest.

In originele Vedische recepten kom je dan ook geen ui en knoflook tegen, wel worden ui en knoflook ingezet vanwege hun geneeskrachtige kwaliteiten. De Indiase en ayurvedische keuken wijken iets af van de Vedische keuken, het kan dus dat je in een Indiaas of ayurvedisch recept wel ui en/of knoflook tegenkomt. Ook wordt in de ayurvedische keuken soms vlees gebruikt – al is het met mate – terwijl de Vedische keuken volledig vegetarisch is.

Is asafoetida gezond?

Asafoetida geeft gerechten de smaak die sterk lijkt op die van ui en knoflook maar niet de vervelende bij-effecten van het eten van ui en/of knoflook: onrust en winderigheid. Het gaat winderigheid juist tegen en wordt daarom vaak ingezet bij vata’s uit balans.

Hoe gebruik je asasfoetida?

Asafoetida kun je niet rauw eten, het moet altijd gebakken worden. In de meeste gevallen bak je het mee met de andere kruiden. Zodra je het bakt ruikt het heerlijk, terwijl rauwe asafoetida helemaal niet lekker ruikt. Het heeft niet voor niets de naam ‘duivelsdrek’.

Probeer een beetje te experimenteren met asafoetida. Kom je een gerecht tegen met ui en/of knoflook? Vervang het dan voor asafoetida poeder en kijk hoe je je na het eten van het gerecht voelt.

Wees zuinig met asafoetida, een mespuntje is vaak al voldoende om tot de gewenste smaak te komen.

Asafoetida kopen

Asafoetida koop je bij de toko of online. Bij de toko zit het nagenoeg altijd in een knalgeel plastic potje zoals hieronder, niet te missen. Online heb je uiteraard meerdere varianten.