ayurveda kruiden

Knoflook: is knoflook gezond?

knoflook

Knoflook, in het Latijns allium sativum, is misschien wel de bekendste specerij in Nederland.

In de Vedische keuken is knoflook taboe, het zou zorgen voor een opgeblazen gevoel en mentale onrust. In plaats van knoflook wordt asafoetida gebruikt.

In de Ayurvedische keuken is deze smaakmaker (gelukkig) wel onderdeel van het dieet en worden er vele gezondheidsvoordelen toegedicht aan het gebruik van knoflook. Ook bevat knoflook vijf van de zes smaken van Ayurveda, alleen de zure smaak ontbreekt.

Is knoflook gezond?

Knoflook versterkt pitta en houdt vata en kapha in evenwicht.

Knoflook verbetert de spijsvertering en bloedsomloop, doodt schadelijke bacteriën en schimmels (bijvoorbeeld candida) en stimuleert het geheugen. Ook heeft de consumptie van knoflook een positieve invloed als je kampt met een droge huid, gewrichtspijn, koliek (buikpijn), hoesten, hartklachten en astma. Daarnaast is het aan te raden om knoflook te gebruiken wanneer je last hebt van een hoge cholesterolspiegel of een hoge bloeddruk.

En dat niet alleen, Ayurveda dicht ook verjongende eigenschappen toe aan knoflook.

Verse knoflook & knoflook poeder

Knoflook kan je op allerlei manieren toevoegen aan je dieet. Voeg verse knoflook of knoflookpoeder toe aan gerechten of kies voor een knoflooksupplement, bijvoorbeeld een tablet of capsule.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. Niet alle genoemde claims zijn wetenschappelijk onderbouwd, kijk vooral wat voor jou werkt. Het ene lichaam is het andere niet.

Vergelijkbare artikelen