ayurveda kruiden

Shatavari: wat is shatavari?

shatavari

Wat is shatavari?

Shatavari (asparagus racemosus), ook wel bekend als Indiase asperge, is een lid van de aspergefamilie. Het is een klimplant met sterk geurende witte bloemetjes, naaldachtige bladeren en rode besjes. De plant groeit vooral goed in (sub-)tropische klimaten en is inheems in India, Nepal en Sri Lanka.

Shatavari wordt al eeuwenlang gebruikt in de ayurvedische geneeskunde vanwege diverse gezondheidsvoordelen, waaronder de adaptogene eigenschappen van het kruid en de positieve invloed die het kruid heeft op de gezondheid van de vrouw.

Het kruid shatavari wordt gemaakt van de wortels van de plant.

Shatavari ervaringen

De ervaringen met het gebruik van shatavari zijn overwegend positief, veel vrouwen geven aan minder last te hebben van menstruatieklachten (krampen en stemmingswisselingen) wanneer zij shatavari toevoegen aan het dieet.

Meer weten? Lees ook: wat doet shatavari?

Shatavari poeder vs. capsules

In Nederland is shatavari verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, tabletten en capsules. Shatavari poeder kan worden toegevoegd aan sappen, smoothies, shakes en yoghurt.

Neem je shatavari vanwege spijsverteringsproblemen? Dan wordt er binnen ayurveda aangeraden om één theelepel shatavari poeder in een half glas warme (biologische) melk te roeren en deze na elke maaltijd in te nemen.

Shatavari kan ook in de vorm van kruiden thee worden gedronken.

Vergelijkbare artikelen