ayurveda kruiden

Shatavari werking: wat doet het?

shatavari werking

Shatavari wordt traditioneel gezien als ‘het vrouwenkruid’, het wordt met name ingezet ter versterking en ondersteuning van het vrouwelijke voortplantingssysteem, de hormonale balans en de gezondheid in het algemeen.

Shatavari bevat onder andere fyto-oestrogenen, fyto-oestrogenen zijn hormonen die het oestrogeenniveau normaliseren.

Lees ook: wat is shatavari?

Shatavari vruchtbaarheid

Shatavari kan helpen bij negatieve emoties en stemmingswisselingen die zich tijdens de menstruatie kunnen voordoen. Daarnaast wordt beweerd dat shatavari de vruchtbaarheid verhoogt doordat het de weefsels van de voortplantingsorganen gezonder maakt bij zowel mannen als vrouwen.

De overgang & shatavari

Daarnaast zijn er binnen ayurveda nog enkele andere eigenschappen die aan shatavari worden toebedeeld: verkoelende, verzachtende en smerende eigenschappen.

De verkoelende werking kan helpen bij opvliegers tijdens de overgang.

Spijsverteringsproblemen

De verzachtende en smerende werking kan helpen bij een geïrriteerd spijsverteringssysteem, (ernstige) diarree, het prikkelbare darmsyndroom en geïrriteerde urinewegen.

Adaptogeen kruid

Shatavari staat bekend als een adaptogeen kruid, adaptogene kruiden passen zich aan aan de behoeften van het lichaam (‘to adapt’). In algemene zin verhogen adaptogene kruiden de weerstand en hebben zij een positieve invloed op de energievoorziening, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Ook kan shatavari bijdragen aan een sneller herstel na ziekte.

Shatavari: vata, pitta en kapha

Shatavari werkt versterkend. Het vermindert vata en pitta en verhoogt kapha en wordt vooral ingezet bij pitta klachten.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen