Korianderzaad: wat is het en is het gezond?

korianderzaad

Koriander (coriandrum sativum) is een eenjarige plant welke behoort tot de schermbloemenfamilie en is bekend om het blad (verse koriander), de zaden en de stengels.

Korianderzaad

Korianderzaad is het gedroogde zaad van de koriander plant. Korianderzaad is in z’n geheel en in poedervorm te koop.

Verse koriander

Verse koriander heeft enerzijds een grote groep liefhebbers, anderzijds is er een grote groep mensen die de bladeren van de korianderplant niet te eten vindt (‘het smaakt naar zeepsop’).

Behoor jij niet tot de groep liefhebbers? De sterke verschillen tussen individuen geldt voor verse koriander en niet voor korianderzaad. Je kunt korianderzaad dus gerust toevoegen aan gerechten. Korianderzaad heeft een warme, citrus- en nootachtige smaak.

verse koriander

Korianderstengels

Ook koriander stengels zijn eetbaar, deze kunnen smaak toevoegen aan gerechten.

Is koriander gezond?

Het gebruik van koriander kent verschillende gezondheidsvoordelen. Koriander wordt in de ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, waarbij het kruid vooral effect heeft op de eerste fase van de spijsvertering. Het sap van korianderblad kan helpen bij huiduitslag. Ook kan koriander helpen bij het verminderen van bijholteklachten, hoofdpijn, verkoudheid en blaasontsteking.

Gemalen korianderzaad

Tip: korianderzaad is veel smaakvoller als je het zelf fijn maalt met een vijzel vlak voor je het gebruikt tijdens het koken. Ruik maar eens aan kant-en-klare gemalen koriander en vervolgens aan vers gemalen korianderzaad. Een wereld van verschil!

Koriander: vata, pitta & kapha

Koriander bevat de smaken scherp, bitter en zoet en heeft een verkoelende werking. Verse koriander wordt vaak ingezet bij pitta klachten en om pitta klachten te voorkomen. In de zomer, het pitta seizoen, kan KKV thee (koriander, komijn, venkel thee) helpen om ervoor te zorgen dat pitta niet uit balans raakt.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.