Wat is mirre & mirre olie?

wat is mirre

Mirre is een van de kruiden die in Ayurveda bekendstaat om haar tonische of verjongende werking op het vrouwelijk voortplantingssysteem. De verjongende werking heeft het kruid vooral te danken aan het zoutgehalte, dat helpt om bloed op te bouwen en de geslachtsorganen te bevochtigen en voeden.

Wat is mirre? (betekenis)

Even een stap terug, grote kans namelijk dat je nog nooit van mirre hebt gehoord. Zo bekend is het kruid in Nederland namelijk niet.

Mirre is een harsachtige substantie die kan worden gewonnen uit verschillende soorten bomen, dus niet slechts één plant of boom, wat bij veel kruiden wel het geval is. Wel is het zo dat het altijd gewonnen wordt uit commiphora soorten, met name de commiphora africana.

Van oudsher wordt mirre geassocieerd met zuivering, genezing en spiritualiteit.

Hoe wordt mirre gewonnen?

Mirre wordt gemaakt door de schors van de mirreboom in te snijden, het sap op te vangen wat vervolgens stolt tot harsachtige druppels.

Is mirre gezond?

Naast de verjongende eigenschappen van mirre wordt het kruid in de ayurvedische geneeskunde ook ingezet ten behoeve van enkele andere gezondheidsvoordelen, waaronder:

Versterking van het immuunsysteem

Mirre helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het bestrijden van infecties en ziekten.

Ontstekingsremmend

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen wordt mirre vaak ingezet bij klachten die ontstaan door ontsteking.

Het bevorderen van de spijsvertering

Heb jij last van spijsverteringsproblemen zoals winderigheid, indigestie en een opgeblazen buik? Mirre kan verlichting bieden.

Huidverzorging

Vanwege de reinigende en verjongende eigenschappen wordt mirre in ayurvedische kringen ook gebruikt in huidverzorgingsproducten zoals crèmes, lotions en gezichtsmaskers om acne, eczeem en andere huidproblemen tegen te gaan.

Mirre olie, tinctuur & thee

Mirre kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van de reden van het gebruik. Enkele gebruikelijke manieren om mirre toe te passen zijn:

Mirre olie

In olievorm kan het kruid rechtstreeks op de huid worden aangebracht na verdunning met een basisolie zoals olijf-, kokos-, amandel-, argan- of jojobaolie.

Op deze manier kan het gebruikt worden voor massage, huidverzorging en als etherische olie.

Mirre hars

Mirre hars wordt verbrand in de vorm van wierook vanwege de aangename geur en rituele doelen zoals meditatie.

Mirre thee

Net als bij vele andere kruiden kan je met mirre thee zetten, dit doe je door mirre poeder te laten trekken in kokend water. Het drinken van mirre thee kan bijdragen aan de spijsvertering en het immuunsysteem.

Mirre tinctuur

Mirre tinctuur maak je door mirre hars te weken in alcohol of azijn, deze kun je vervolgens verdund met water innemen.

Mirre: vata, pitta & kapha

Mirre is voornamelijk gunstig voor vata en kapha types vanwege de verwarmende, aardende en rustgevende eigenschappen. Wees voorzichtig met dit kruid als je een pitta onbalans hebt.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.