ayurveda

Eten volgens Ayurveda: 10 simpele voedingsadviezen

ayurveda eten

Binnen Ayurveda wordt voeding als medicijn beschouwd, ter preventie en genezing van ziekten. Waarbij het niet alleen gaat om wat je eet, maar ook om hoe je eet.

Naast voeding is er veel (heel veel!) aandacht voor de spijsvertering. Ayurveda geeft de voorkeur aan voedingsmiddelen die vers, licht en makkelijk te verteren zijn.

De Ayurvedische principes wat betreft voeding kan je toepassen op elke keuken, dus ook op de Nederlandse. Ayurveda geeft namelijk de voorkeur aan lokale voedingsmiddelen.

Ayurvedisch eten

Focus je op je eten

Eet in een rustige en ontspannen omgeving zonder afleiding. Kijk dus geen TV tijdens het eten, leg je mobiel weg. Ook een boek lezen wordt afgeraden, het liefst eet je in stilte.

Eet niet als je boos, zenuwachtig of bang bent. Deze emoties zijn niet bevorderlijk voor de spijsvertering.

Goed kauwen

Kauw goed op je eten, en eet in een matig tempo. Dit helpt de spijsvertering.

Eet niet teveel

Eet niet te veel, maximaal driekwart van wat je op kunt. Als je te veel eet is het moeilijker om alles te verteren.

Vaak wordt hier de vergelijking gemaakt met een wasmachine, als je deze te vol stopt dan wordt de was ook niet schoon.

Blijf nog even aan tafel zitten

Blijf nadat je klaar bent met eten nog even aan tafel zitten, ga dus niet meteen de tafel afruimen. Een paar minuten rust na de maaltijd helpt om de spijsvertering op gang te laten komen.

Wacht tot je vorige maaltijd is verteerd

Eet niet voor je vorige maaltijd is verteerd, dit duurt meestal tussen de 3 en 6 uur.

Als je goed eet zijn tussendoortjes vaak niet nodig.

Lunch als grootste maaltijd van de dag

Zorg ervoor dat de lunch de grootste maaltijd van de dag is en dat je deze tussen 12 en 13 eet.

Kies als avondeten liever voor een lichte maaltijd en eet deze voor 19.30, liever nog iets eerder.

Eet verse maaltijden

In Nederland zijn we dol op restjes, Ayurveda geeft echter de voorkeur aan verse maaltijden. Restjes zijn moeilijker te verteren dan vers voedsel.

Eet biologische, onbewerkte voedingsmiddelen

Eet indien mogelijk zo veel mogelijk biologische, onbewerkte voedingsmiddelen toevoegingen en conserveringsmiddelen om ophoping van gifstoffen in het lichaam te voorkomen.

Geef de voorkeur aan gekookt voedsel

Ayurveda geeft de voorkeur aan gekookte voeding, gekookte voeding is makkelijker te verteren en beter op te nemen door het lichaam. Dat wil niet zeggen dat rauw voedsel helemaal verboden is, maar met mate.

Vermijd koude voeding en dranken

Probeer koude voeding en dranken zoveel mogelijk te vermijden, deze doven het spijsverteringsvuur wat het moeilijker maakt een maaltijd of drank te verteren. Drink tijdens de maaltijd alleen kleine slokjes water.

Vergelijkbare artikelen