Kitchari recept: hét Ayurvedische detox recept

kitchari recept

Kitchari is een volwaardige, voedzame en licht verteerbare maaltijd bestaande uit gele of groene mungbonen en witte basmatirijst. Door steeds andere kruiden, specerijen en groenten te gebruiken word je kitchari niet snel zat.

Kitchari detox

Kitchari is dé maaltijd om het lichaam te ontdoen van ama (afvalstoffen), in ieder Ayurvedisch zuiverings- of detox programma zal je een kitchari recept tegenkomen.

Kitchari recept

In dit artikel delen we een basisrecept, voeg zelf verse (seizoens-)groenten en eventueel een lekkere chutney toe.

Let op: in onderstaande bereiding staat niet de bereiding van de door jou gekozen groenten. De groenten bereid je apart en roer je bij de laatste stap door de kitchari.

Je kunt kiezen om een of meerdere groenten toe te voegen aan de kitchari, bijvoorbeeld: (blad)groenten, andijvie, witlof, paksoi, spinazie, pompoen, zoete aardappel etcetera. Net waar je zin in hebt / welk seizoen het is.

Onderstaand recept is goed voor 3 tot 4 porties.

Ingrediënten

200 gram gele of groene mungbonen (mung dal)
200 gram (biologische) witte basmati rijst
1 el verse gember
1 tl gedroogde kokos
2 tl ghee of kokosolie
1 tl mosterdzaad (heel)
1 tl komijnzaad (heel)
1 kaneelstokje of 1 el kaneel
½ tl kurkuma poeder
1 tl koriander poeder
¼ tl kardemom poeder
½ tl himalaya zout
1 liter water

Bereiding

  1. Laat de mungbonen minimaal 8 uur in water weken, hetzelfde doe je met de basmatirijst. Dit zorgt ervoor dat beide makkelijker te verteren zijn.
  2. Was de mungbonen en rijst net zo lang tot het water helder blijft.
  3. Schil en snijd de verse gember fijn en mix het met de gedroogde kokos, koriander en 100 ml koud water. Je kunt het geheel in een blender mixen, maar met de hand is ook prima.
  4. Verhit de ghee en voeg de mosterdzaad en komijnzaad toe. Doe een deksel op de pan en haal de pan van het vuur zodra de zaadjes gaan ‘poppen’. Dit hoor je direct, ze springen namelijk tegen het deksel aan. Laat ze rustig allemaal poppen.
  5. Nadat ze klaar zijn met poppen, zet je de pan weer op het vuur en voeg je het kaneelstokje of de kaneel toe, net als de kurkuma, koriander en kardemom. Het is handig om van tevoren de kruiden al in een bakje te doen, scheelt ‘stress’ tijdens het koken.
  6. Als de kruiden lekker geuren, voeg je het mengsel uit stap 3 toe aan de pan en roer je het geheel goed door elkaar.
  7. Voeg de mungbonen en rijst toe aan de pan met het water. Breng het geheel aan de kook en laat het enkele minuten koken.
  8. Draai het vuur zachter en laat de kitchari nog 20 minuten koken.
  9. Voeg de groenten toe en roer alles goed door elkaar.