ayurveda kruiden

Fenegriek: wat is fenegriek en is het gezond?

fenegriek

Fenegriek (trigonella foenum-graecum) is een eenjarige plant die zo’n halve meter hoog wordt, de plant heeft witte bloemen waaruit peulen groeien. De zaadjes uit de peulen worden al sinds jaar en dag gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden.

Fenegriek smaak: hoe smaakt het?

Fenegriek kan gebruikt worden om een subtiele bittere smaak toe te voegen aan gerechten. Meng je het kruid met melk dan geeft het in plaats van een bittere smaak een (wal)nootachtige, ietwat zoete smaak.

Tip: let bij het gebruik van fenegriek poeder of gemalen fenegriek op dat het niet verbrand wanneer je het kort meebakt, verbranding zorgt er namelijk voor dat het gerecht snel (te) bitter wordt.

Fenegriek is in allerlei vormen te koop, waaronder: fenegriekzaad (heel en gemalen), poeder, capsules, pillen, olie en fenegriek thee.

Fenegriek thee

Heb je vaak last van je maag na het eten? Dan kan het helpen om na de maaltijd een kop fenegriek thee te drinken, dit werkt verzachtend voor de maag.

Fenegriek thee maak je door twee theelepels fenegriekzaadjes te pletten of gemalen fenegriekzaad te trekken in heet water.

Is fenegriek gezond?

Fenegriek heeft diverse gezondheidsvoordelen.

Waar is fenegriek goed voor?

Traditioneel gezien wordt fenegriek ingezet bij spijsverteringsklachten en luchtwegproblemen.

Ook wordt fenegriek ingezet voor:

Bloedsuikerregulatie

Fenegriek helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, dit is met name relevant voor diabetespatiënten. Zij kunnen enkele theelepels fenegriek poeder toevoegen aan hun dieet, hetzelfde geldt wanneer je kampt met een te hoog cholesterol.

Cholesterolverlagende werking

Fenegriek helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Fenegriek bevordert de eetlust

Fenegriek bevordert de eetlust, het bevorderen van de eetlust kan wenselijk zijn wanneer iemand in korte tijd (ongewenst) veel gewicht heeft verloren of moeite heeft om dagelijks voldoende calorieën tot zich te nemen.

Antioxidant

De antioxidanten in fenegriek helpen lichaamscellen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Bron van ijzer

Fenegriek bevat veel en goed opneembaar ijzer.

Slapen

Fenegriek kan bijdragen aan een fijne slaap wanneer je voor het slapen gaan een glas warme (plantaardige) melk mengt met een theelepel fenegriek en wat honing, kokosbloemsiroop of ahornsiroop.

Spijsverteringsproblemen & maagzuur

Fenegriek heeft verzachtende eigenschappen en wordt daarom ingezet bij spijsverteringsproblemen en tegen opkomend maagzuur.

Fenegriek borstvoeding

Fenegriek wordt ingezet om de melkproductie te verhogen, met name in de eerste weken na de bevalling lijkt fenegriek een positieve invloed te hebben op de hoeveelheid borstvoeding. Hierbij is het van belang dat je naast het nemen van fenegriek voldoende water drinkt.

Is fenegriek gevaarlijk?

In principe is het gebruik van fenegriek niet gevaarlijk, alleen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden om dit kruid te gebruiken in verband met een mogelijk stimulerende werking op de baarmoeder.

Fenegriek: vata, pitta & kapha

Fenegriek bevat de smaken bitter (primair), zoet en scherp (secundair). Het kruid heeft een verhittende werking, kalmeert vata en kapha en versterkt pitta als er veel van gebruikt wordt.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen