Portugal reizen

Rota Vicentina | Wandelen in Portugal

wandelen in portugal

Op wandelvakantie als je 25 bent, kan dat? Je leest mijn overpeinzingen hier. Inmiddels zit het erop, de wandelvakantie. En ja, we hielpen de gemiddelde leeftijd wel iets omlaag 😉 Maar who cares?

Wandelvakantie Zuid-West Portugal

Een kort dagboek van onze wandelvakantie: Rota Vicentina, ook wel bekend als de Fisherman’s trail of het visserspad. Een route langs de kust van Zuid-West Portugal. De prachtige Portugese kust, waar je soms uren niemand tegenkomt. Waar je nagenoeg altijd langs de zee loopt, dan eens op het strand, dan in de duinen of langs de duizelingwekkende kliffen. Even geen prikkels. Alleen de geur van de zee en de koele wind. Echt uitrusten. Weer een keer moe zijn door fysieke inspanning.

Dag 1 | Amsterdam – Lissabon – Vila Nova Milfontes

Een reisdag. Een lange reisdag. Na 10 uur reizen (fiets, trein, vliegtuig en bus) zijn we eindelijk op de plaats van bestemming: Vila Nova Milfontes. Porto Covo was (helaas) volgeboekt dus verbleven wij 2 nachten in Vila Nova Milfontes. Vroeg naar bed! Ondanks een feest bij het hotel (lawaai) heerlijk geslapen, we waren zo moe.

Dag 2 | Porto Covo – Vila Nova Milfontes

Toch wel een beetje zenuwachtig. Waarom heb ik maar 1 paar wandelsokken mee? Hadden we toch moeten oefenen van te voren? Had ik m’n regenjas maar meegenomen… Goed ontbijten. Goed insmeren. Opletten wie er nog meer een lunchpakket krijgen. Snel nog een korte broek uit de kamer halen.

De zenuwen maken plaats voor enthousiasme na de introductie van Guus & Ray. Ik heb er zin in, we hebben er zin in! De zon komt tevoorschijn. We worden naar Porto Covo gebracht en beginnen aan de wandeling 🙂 Een stuk over het strand, door de duinen en zelfs door een dennenbos!

wandelvakantie Portugal

Dag 3 | Vila Nova Milfontes – Almograve

Het ene moment word je door de ‘oudjes’ het sportieve stel genoemd, het volgende moment voelen we ons Opa en Oma. Ingehaald door een in olie gedompeld (nog) sportiever stel terwijl wij een torretje zitten te bewonderen. Tsja…

Je kunt ervoor kiezen de tocht zo’n 3km te verkorten door bij de start met een bootje de oversteek te maken. Wij hebben ervoor gekozen dit niet te doen (onder het mom ‘als je het doet, doe het dan goed’). Maar achteraf had dit misschien wel leuker geweest, de eerste 3km van de route is niet heel erg interessant. Zo loop je onder andere een heel stuk langs de snelweg.

Prachtige bloemenvelden volop in bloei! <3

wandelen in portugal

Dag 4 | Almograve

Een rustdag, niet noodzakelijk maar wel lekker. Uitslapen, naar het strand, een boek lezen. En een bezoek aan de lokale kapper. Slechts 9 euro lichter en 15 minuten later sta ik weer buiten. En dit zijn slechts 2 van de 5 redenen om op vakantie naar de kapper te gaan. Benieuwd naar de andere 3?

Dag 5 | Almograve – Zambujeira do Mar

We beginnen de dag met wat oefeningen om de spieren op te warmen. Geen grap! De eerste kilometer kom je diverse apparaten tegen, waaronder een rekstok en ringen. Leuk!

Een heerlijke tocht met veel afwisseling, wandelen langs de zee, door naaldbossen, over een pad wat verder uit de kust en een spannende afdaling naar een haventje. Halverwege een pauze gehouden op een privé strand (nouja op 1 Oma na). Een echte wandeloma: afritsbroek, safarihoed, stokken, je kent het wel. We delen een Radler op het strand, het goed leven! De Oma blijkt geen Oma maar een Duits meisje van onze leeftijd. We lopen een paar uur samen verder, gezellig! Ze vertelt ons dat ze in Zuid-Afrika heeft gewoond en dat Portugal qua natuur heel erg vergelijkbaar is. Zou je niet denken hè?

Zambujeira do Mar is een rustig dorpje met een pleintje dat uitkijkt op zee. Hier op een bankje de zonsondergang bekijken is een absolute aanrader. Heerlijk hotel, alle kamers zitten aan een binnentuin met schildpadden (yaaayy!!). We kopen een liter lokaal bier en gaan lekker in de zon zitten. Als er even later drie Duitse vrouwen aankomen kijken ze zo verlekkert naar ons bier dat we het delen. Ze zijn ons eeuwig dankbaar.

Dag 6 | Zambujeira do Mar – Odeceixe

Wat een hel, die laatste 3km. Vanaf de klif waar we op staan zien we een pittoresk, tegen een klif gebouwd, dorpje liggen, omringd door een mooi wit strand. Het strand weer omringd door de zee. We zijn ervan overtuigd dat dat het dorpje is waar we de laatste nacht zullen verblijven. Het lijkt zo dichtbij. We zijn blij!

Maar niets is minder waar. We moeten nog 3 km, de langste 3km van de hele tocht. Over een asfaltweg. Waar we eerst nog gelijk opgingen blijf ik nu tientallen meters achter. Het is mooi geweest. We trotseren de asfaltweg, eenmaal in de binnentuin met een biertje is de pijn snel vergeten. Ook de kamer met alleen maar paarstinten maakt een hoop goed haha.

PS. Het dorpje dat je vanaf de klif zit is dus niet het dorpje waar je verblijft 😉

Dag 7 | Odeceixe – Lissabon – Amsterdam

De bus naar Lissabon gaat één keer per dag. Zorg er dus voor dat je hem niet mist. Ook verstandig om van te voren een kaartje te kopen, zoals je begrijpt moet iedereen in die ene bus.

Aankomst Lissabon: rond een uur of 1. Terugvlucht naar Amsterdam: half 9 ’s avonds. Nog een aantal uur te overbruggen dus. Geloof me, je hebt weinig zin om door de stad te slenteren. Genoeg gewandeld. Het is warm, benauwd zelfs, teveel mensen, teveel geluiden. Een kleine cultuur shock na zoveel rust. De kluisjes op het station zijn vol. Gelukkig mochten we de koffer achterlaten bij een hotel. Op tijd naar het vliegveld gegaan, geen kracht meer om de stad te bekijken.

Lissabon blijft dus op de to do lijst staan.

Al met al was het een van de fijnste vakanties ooit. We zijn helemaal tot rust gekomen. Maar echt. Ook al komt het misschien niet in je op om op wandelvakantie te gaan als je onder de 40 bent, probeer het toch eens. Ik heb zelfs al een aantal vrienden zo ver gekregen dat ze ook de Rota Vicentina gaan lopen 😉

Wij hebben deze tocht via Aarts wandelreizen geboekt. Dit kan ik iedereen aanraden, het is echt onwijs goed geregeld. Je hoeft werkelijk waar nergens zelf aan te denken. Alle hotels worden voor je geboekt, het ontbijt is geregeld, je krijgt een lunchpakket mee en kom je aan in het volgende hotel dan staat je bagage al in je kamer. Wat een luxe!

Vergelijkbare artikelen