Ho Chi Minh: bezienswaardigheden, eten & tours

Ho Chi Minh

Vietnam en Ho Chi Minh in het bijzonder (voorheen Saigon) heeft mij – en ons – verrast, helaas niet in positieve zin.

Ho Chi Minh is met zo’n 9 miljoen inwoners de grootste stad van Vietnam. Ik had een soortgelijke stad verwacht als Bangkok of Kuala Lumpur, een metropool met niet alleen Aziatische maar ook Westerse invloeden.

De Westerse invloeden waren echter niet of nauwelijks aanwezig, de stad is chaotisch, druk en vies. In vergelijking met Thailand of Indonesië zijn de mensen – op een enkele uitzondering na – een stuk minder vriendelijk.

Zelfs receptionisten in hotels spreken geen woord Engels, laat staan de mensen op straat. Menukaarten zijn vaak alleen in het Vietnamees en de opties voor vegetariërs zijn beperkt.

Vanwege een verplichte visa run vanuit Indonesië hebben wij 5 nachten doorgebracht in Ho Chi Minh, genoeg tips én afraders dus.

Overigens schijnt het Noorden van Vietnam prachtig te zijn, Ho Chi Minh is never nooit niet het hoogtepunt van je reis door Vietnam dus laat je niet direct afschrikken als je een reis door Vietnam op de planning hebt staan.

Wat te doen in Ho Chi Minh?

De eerste dag hebben wij een stadswandeling gedaan via de app GPSmyCity. Deze wandeling leid je in een paar uur langs de 12 highlights van Ho Chi Minh:

– De City Hall
– Ho Chi Minh Square
– Nguyen Hue Walking Street
– Dong Khoi Street
– Saigon Opera House
– Hotel Continental
– Central Post Office
– Notre-Dame Cathedral of Saigon
– Reunification Palace
– War Remnants Museum
– Ben Thanh Market
– Bitexco Financial Tower

Ho Chi Minh Square

Echt een leuke en interessante wandeling en ook de bezienswaardigheden zijn de moeite waard, met name de prachtige gebouwen in Franse koloniale stijl.

De app geeft bij iedere bezienswaardigheid achtergrondinformatie waardoor je meteen de geschiedenis van Ho Chi Minh leert kennen.

De wandeling is 5km en je doet er ongeveer 3 uur over.

War Remnants Museum

Tijdens de wandeling kom je langs het War Remnants museum, een museum dat absoluut de moeite waard is. Het museum heeft verschillende zalen met ieder een eigen onderwerp. Het is aangrijpend en maakt maar weer eens duidelijk hoe zinloos oorlog is.

Bitexco financial tower

Ho Chi Minh is immens groot en dat besef je pas echt als je stad van bovenaf ziet. Tot zover het oog reikt zie je glanzende gebouwen. Heel indrukwekkend.

Je kunt een ticket kopen voor de Saigon Sky Deck, dit kost iets minder dan €10. Een andere optie is om de EON Heli Bar te bezoeken. Deze is zelfs nog iets hoger dan de Saigon Sky Deck. De entree is gratis maar de drankjes zijn natuurlijk een stuk duurder dan ergens anders, maargoed hetzelfde geld ben je kwijt aan een ticket voor de Sky Deck.

Cu Chi tunnels

De Cu Chi tunnels liggen op zo’n 1.5 uur van Ho Chi Minh. Wij hebben de Cu Chi tunnels bezocht met een dag tour via Vietnam Adventure Tours.

De Cu Chi tunnels zijn een immens netwerk van 250km lang welke door de Vietcong soldaten gemaakt en gebruikt zijn tijdens de Vietnamoorlog. Ik vond het persoonlijk echt heel indrukwekkend om de tunnels te zien en er doorheen te lopen. Ook de vele vallen (boobytraps) die de Vietnamezen hebben gemaakt om het Amerikaanse leger het hoofd te bieden hebben indruk gemaakt.

De ondergrondse tunnels hebben ervoor gezorgd dat de Vietnamezen de Amerikanen jarenlang het hoofd hebben kunnen bieden.

Absoluut de moeite waard om te bezoeken, de tour kost $20 dollar per persoon.

Mekong delta

Een andere toeristenattractie in de buurt van Ho Chi Minh is de Mekong delta. Met de Mekong delta wordt de rivier de Mekong en al zijn zijtakken bedoelt in het Zuidwesten van Vietnam.

Met een geschatte lengte van bijna 5.000km is de Mekong een van de langste rivieren ter wereld en loopt door wel zes landen: China, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam.

Ook deze dag tour hebben we via ondernomen vanuit Ho Chi Minh, een absolute aanfluiting. De tour leid je van de ene ‘attractie’ waar je min of meer gedwongen wordt iets te kopen dan wel een tip te geven naar de andere.

Mekong delta

Van honing tot bijenpollen, van kokossnoepjes tot souvenirs. Er wordt geen kans onbenut gelaten om je geld af te troggelen terwijl je natuurlijk ook al gewoon voor de tour betaalt ($25). Onze mening en die van de andere toeristen op de tour was: een aanfluiting.

Tweedehandswinkel Ho Chi Minh

Mijn persoonlijke hoogtepunt: tweedehandswinkel Poussin. Deze tweedehandswinkel zat toevallig naast onze Airbnb en ik moet zeggen dat ik nog nooit in zo’n leuke tweedehandswinkel ben geweest. De winkel zelf is klein maar fijn en hangt vol mooie items van kwalitatieve stoffen: met name katoen en linnen.

Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel en ben goed geslaagd met 3 prachtige linnen jurken voor iets meer dan €20.

Restaurant Ho Chi Minh

Onze verwachtingen waren hooggespannen wat betreft het eten in Vietnam. We love Phở noedelsoep! En ja, we hebben heerlijke Phở noedel soep gegeten maar daar hield het ook wel op.

Over het algemeen waren er weinig vegetarische opties en veel gerechten waren smaakloos.

Via andere blogs en vlogs begrepen we dat andere toeristen dezelfde ervaring hebben. Tip: als je ergens lekker ontbijt of luncht, bestel hetzelfde dan direct nog een keer om mee te nemen als lunch of diner. Zeker onderweg is het lastig om lekker eten te vinden.

Natuurlijk hebben we niet alleen maar slecht gegeten. In Ho Chi Minh hebben we heerlijk gegeten bij Tandoori Restaurant, een Indiaas restaurant vlak naast Ho Chi Minh Square.

Ook hebben we verrukkelijk vegetarisch gegeten bij Café & Restaurant …hum.

Goede koffie haal je bij Guta café, deze keten vind je door heel de stad!

Ontbijt hebben we een aantal keer besteld via Grab bij The organic juice – Légumes. Heerlijke (vegan) smoothie bowls.