Indonesië reizen

Nusa Penida

Nusa Penida, wat een heerlijk eiland. Nusa Penida is een klein eiland (20 kilometer lang en 12 kilometer breed) voor de kust van Bali.

Vanaf Sanur, Bali ben je er binnen een halfuur tot driekwartier met de boot. Het eiland ligt dus een stuk minder ver dan Gili Trawangan en is zelfs voor een dagtrip de moeite waard om te bezoeken. Heb je iets meer tijd? Dan raad ik je zeker aan om zo’n 3 nachten op dit eiland door te brengen.

Kelingking beach

Een van dé redenen waarom Nusa Penida algemene bekendheid geniet is vanwege Kelingking beach. Kelingking beach is een absurd mooi strand en het uitzicht van bovenaf is zelfs nog vele malen mooier. Van bovenaf lijkt de rotspartij die het strand links omlijst namelijk op het hoofd van een T-rex.

Het uitzichtpunt is makkelijk te bereiken met scooter of auto, recentelijk zijn de wegen naar dit prachtige strand vernieuwd dus het is ook nog eens fijn rijden vergeleken met vele andere wegen op het eiland.

Het strand zelf is moeilijker te bereiken, vanaf het uitzichtpunt kun je middels een 20 minuten durende wandeling Kelingking beach bereiken. Hoewel de balustrades stevig zijn is het geen makkelijke wandeling, het eerste deel bestaat uit een trap maar al snel gaat de route over op zand, stenen en gehakte gaten in rotsen waar je je voeten in moet zetten.

Het is aan te raden om goede (wandel)schoenen aan te trekken en voldoende water mee te nemen. Ben je niet fit? Dan is het misschien verstandiger om halverwege de route van het uitzicht te genieten en niet de hele trip naar beneden te maken. De terugweg is namelijk een stuk zwaarder!

Kelingking beach

Tip: stop tijdens het wandelen af en toe om de zee af te speuren, grote kans dat je een groep dolfijnen ziet zwemmen!

Ben je fit (genoeg)? Ga dan zeker voor de wandeling naar het strand, het strand is relatief rustig en er zijn weinig stranden mooier dan deze. De zee is onstuimig en misschien zelfs onveilig maar toch kiest bijna iedereen ervoor na de wandeling een duik te nemen. Ook spelen veel mensen in de branding waar je direct al voelt hoe sterk de zee is. Volwassenen worden weer kinderen en dat is heerlijk om te zien. Er zijn weinig plekken waar ik zoveel ge(schater)lach heb gehoord als op Kelingking beach.

Kelingking beach stairs

Op het strand kun je wat gekoelde drank en chips kopen maar geen volledige maaltijden dus zorg ervoor dat je voldoende gegeten hebt voor je de tocht naar beneden en omhoog maakt.

Diamond beach

Heb je er net als wij voor gekozen iets langer op het eiland te blijven, breng dan zeker een bezoek aan Diamond beach. Diamond beach ligt helemaal aan de andere kant van het eiland dan Kelingking beach, als je geen uren op de scooter wil zitten is het slim om Diamond beach op een andere dag te bezoeken.

Diamond beach dankt zijn naam aan de twee diamantvormige rosten die je van bovenaf duidelijk kunt zien. Ook hier is het strand alleen te bereiken middels een wandeling naar beneden. De wandeling is een stuk minder lang dan de wandeling naar Kelingking maar niet te onderschatten.

Diamond beach

Het strand is alleen goed te bereiken wanneer het eb is, bij vloed is er weinig zandstrand over. Het is hier niet toegestaan om te zwemmen.

Manta point Nusa Penida

Een van de andere redenen waarom Nusa Penida een populaire bestemming is, is vanwege de manta’s die rondom het eiland zwemmen. En terecht, met manta’s zwemmen is een van de meest indrukwekkende dingen die ik ooit heb gedaan, wat een ervaring!

Iedere dag gaan er vanaf Bali, Nusa Penida en Nusa Lembongan tientallen bootjes richting Manta bay en Manta point om te kunnen duiken en/of snorkelen met manta’s. Waarbij je de grootste kans hebt om manta’s te zien bij Manta point, hier bevindt zich een zogenaamd ‘cleaning station’ waar manta’s zich laten schoonmaken door allerlei visjes, ook zwemmen bij Manta point nagenoeg altijd een aantal manta’s rond om zich tegoed te doen aan plankton en kleine visjes.

Manta point Nusa Penida

Tip: boek een snorkel tour waarbij je ook naar Manta point gaat als er bij Manta bay geen manta’s te zien zijn. Bij Manta bay zijn er niet altijd manta’s, veel snorkel tours gaan niet door naar Manta point omdat dit een heel stuk varen is.

Nusa Penida hotel

Een fijne homestay op Nusa Penida is PITAMATA VILLAS, deze schattige huisjes bevinden zich net iets buiten het centrum in het midden van Kelingking beach en Diamond beach. De ideale uitvalsbasis met ruime kamers, een groot zwembad en gratis ontbijt.

Ook word je opgehaald en gebracht van en naar de haven en kun je bij de accommodatie een scooter huren. En het is super betaalbaar, wij betaalden voor 3 nachten zo’n €50.

Nusa Penida restaurant

Ik durf het bijna niet toe te geven maar wij hebben iedere dag (zonder uitzondering) bij The Chill gegeten, deze beachclub zit op 5 minuten lopen van PITAMATA VILLAS en met de scooter ben je er natuurlijk nog sneller.

The Chill heeft een heerlijk en gezond menu en een prachtig uitzicht over de zee plus een infinity pool. Oftewel, meer heb je niet nodig. Ook de bediening is super lief.

Reserveer wel van te voren als je hier ‘s avonds wil eten want het is een populaire plek.

Vergelijkbare artikelen