Aleppo zeep (review)

aleppo zeep

Afgelopen zomer heb ik mijn haar voor het eerst gewassen met Aleppo zeep. De voornaamste reden om er mee te beginnen was dat ik me niet kan voorstellen dat al die heerlijk ruikende en heftig schuimende shampoo’s goed voor je haar en hoofdhuid zijn.

Ook hoorde ik dat je haar uiteindelijk minder snel vet wordt als je het wast met een natuurlijke shampoo. Iets wat mij erg aanspreekt, niets irritanter dan een dag na het wassen weer met vet haar rondlopen, zeker als je gewoon naar buiten moet.

Aleppo zeep Holland & Barrett

Ik gebruik de Herbelle Aleppo’s Oerzeep Olijf (180 g) zonder toevoegingen, deze kost €5,99. Er bestaat ook Aleppo zeep met laurierolie, die schijnt iets lekkerder te ruiken en is iets duurder: €7,95. Ik heb deze zelf nog niet gebruikt.

Aleppo zeep wordt aangeraden bij een gevoelige, beschadigde of geïnfecteerde huid. Ook staat het product erom bekend de huid zacht, soepel en veerkrachtig te houden. Dat het daarnaast ook als shampoo gebruikt kan worden lijkt een beetje bijzaak. Wat op zich niet erg is, want ik denk dat je huid van de meeste shampoo’s niet zo heel blij wordt.

Haar wassen met aleppo zeep

Ik moet toegeven, de eerste keer was een bijzondere ervaring. Ten eerste omdat je een blok zeep in je handen hebt om je haar te wassen in plaats van een druppel vloeistof. De zeep schuimt nauwelijks en is stroef. Ik heb gewoon een beetje over mijn hoofd geaaid met het blok.

Je kunt de zeep ook tussen je handen wrijven, dan komt er wat spul los wat je vervolgens in je haar kunt smeren. Nou dit ging op zich vrij prima, gewoon goed uitgespoeld, wat je met normale shampoo ook zou doen. Voor de echte ervaring heb ik geen crèmespoeling of iets anders in mijn haar gesmeerd. Let op, als je de zeep een aantal keer hebt gebruikt kan hij een beetje groen uitslaan en slijmerig aanvoelen, dat is normaal.

Aleppo zeep nadelen

Vervolgens ging ik mijn haar kammen, dat was echt drama. Mijn haar was echt onwijs stroef, absoluut niet doorheen te komen. Omdat het kammen van mijn haar na het wassen met de Aleppo olijfzeep niet zo’n succes was doe ik het nu als volgt: ik kam mijn haar als het droog is, dus voordat ik het was. Dit schijnt sowieso beter te zien omdat je haar minder elastisch is wanneer het nat is en dus eerder breekt.

Na het wassen en douchen houd ik mijn hoofd naar beneden en woel ik er alleen een beetje doorheen met mijn handen. Vervolgens laat ik het opdrogen, het droogt prima op. Als het opgedroogd is kan je het gewoon weer kammen. Er blijven geen klitten in je haar zitten, althans niet bij mij.

Wordt je haar minder snel vet?

Mijn haar wordt helaas nog wel redelijk snel vet, wel minder snel dan wanneer ik het met ‘gewone’ shampoo was maar ik had gehoopt dat ik het uiteindelijk maar 1x per week zou hoeven wassen. Het wordt ook niet altijd net zo schoon, het helpt echter wel om er meer (veel!!) zeep in te smeren, dus echt overal. Niet alleen op je haar, maar er ook tussen, onder, naast. Je begrijpt vast wat ik bedoel. En laat het lekker een paar minuten intrekken. Het zou trouwens kunnen dat je gewoon even door een iets vettere periode heen moet maar ik steeds net te snel afhaak.

Ziet je haar er beter uit?

Een volmondige ja!! Mijn haar heeft echt veel meer volume als ik het met Aleppo zeep was. Dit wordt ook door mijn omgeving opgemerkt, ik krijg er zelfs complimenten over.

Aleppo zeep voor je gezicht

Yes, ik was mijn gezicht ook met de zeep. Dit voelt echt stukken fijner dan gezichtsschuim en dergelijke. Mijn huid is veel minder trekkerig na het douchen.

Aleppo zeep review

Ik ben niet laaiend enthousiast maar wel zo enthousiast dat ik mijn haar nog regelmatig was met Aleppo zeep. Ik wissel het af met normale shampoo. Best of both worlds laten we maar zeggen.

PS. Ik heb eerder een artikel geschreven over je haar wassen met baking soda. Dit vond ik echt vreselijk en ik las hier ook veel negatieve verhalen over van anderen. Over je Aleppo olijfzeep heb ik weinig slechte verhalen gelezen.