ayurveda kruiden

Amalaki: wat is het en wat is de werking?

amalaki

Wat is amalaki?

Amalaki (emblica officinalis), ook wel bekend als Indiase kruisbes, is een wonderlijk kruid. Amalaki bevat vijf van de zes basissmaken, alleen de zoute smaak ontbreekt.

Het kruid groeit aan de amla boom, de amla boom groeit goed in (sub-)tropische klimaten en is inheems in India. De amla boom produceert bloemen die zich ontwikkelen tot vruchten. De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar worden in het Westen meestal geconsumeerd in de vorm van poeder, olie (amla olie) of als onderdeel van een supplement.

Amalaki werking

Binnen ayurveda staat amalaki bekend als het best sterkende kruidenmedicijn, de sterkende werking kan van pas komen als je herstelt van ziekte.

Naast de sterkende werking kent amalaki diverse andere gezondheidsvoordelen.

Amalaki bevat een extreem hoge hoeveelheid vitamine C, twintig keer meer dan sinaasappelsap. Vitamine C heeft een antioxiderende werking. Vanwege de antioxiderende werking wordt het kruid ingezet bij onder andere diabetes, huidziekten, longaandoeningen, brandend maagzuur en indigestie. Naast vitamine C bevat amalaki calcium, vitamine B, potassium en ijzer.

Hoeveel amalaki per dag?

De standaard dosering is twee keer per dag één theelepel amalaki poeder. De poeder kan je mengen in een glas sap of (plantaardige) melk.

Amalaki een van de drie ingrediënten van triphala. Triphala, Sanskriet voor ‘drie vruchten’ is hét supplement om de spijsvertering te verbeteren. De andere twee kruiden van triphala zijn: bibhitaki en haritaki. Houd je bij het nemen van triphala aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vermeld op het etiket.

Amalaki bijwerkingen

Vanwege de stimulerende werking op de spijsvertering is het gebruik van dit kruid af te raden als je regelmatig dunne ontlasting hebt.

Amalaki: vata, pitta & kapha

Traditioneel wordt amalaki ingezet om pitta in balans te brengen.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen