duurzaamheid

Bananenschil als plantenvoeding

bananenschil als plantenvoeding

Wist jij dat je bananenschillen als plantenvoeding kan gebruiken? Helemaal leuk. Ik eet bijna dagelijks een banaan dus ik word helemaal enthousiast van het idee dat ik iets kan met de schil.

Bananenschillen bevatten veel voedingsstoffen waaronder kalium, fosfor, natrium en magnesium. Voedingsstoffen waar je planten ontzettend blij van worden. Sterker nog, het stimuleert de wortelontwikkeling en stengel groei.

Kies het liefst voor biologische bananen, zo zorg je ervoor dat je je planten geen pesticiden voert.

Er zijn enkele manieren om van bananenschillen voeding te maken:

Bananenschil vermengen met potgrond

Snijd de bananenschil in kleine stukjes. Bij composteren wordt aangeraden om restjes van maximaal 5 cm in de compostbak te gooien, omdat je hier gaat composteren op kleine schaal zou ik de schil nog iets kleiner snijden, in stukjes van maximaal 2 cm.

Als je een bananenschil in z’n geheel toevoegt heeft het veel meer tijd nodig om af te breken.

Vermeng de kleine stukjes bananenschil met potgrond en verspreid het mengsel in de pot dan wel rondom de voet van de plant als je gezegend bent met een tuin.

Bladluizen bestrijden

Heb je last van bladluizen? Steek dan dichtbij de stam een aantal stukjes bananenschil in de grond, ongeveer 2 cm diep. Bladluizen houden helemaal niet van banaan en bananenschillen.

Bananenschil in water

Een andere optie is om bananen water te maken, dit is echt heel simpel en heeft daarom mijn voorkeur. Laat de bananenschillen 48 uur in water weken, haal de schillen eruit en vul het water aan met 4 delen regen- of kraanwater. De verhouding is dus 1 op 4. Hoe meer bananenschillen je laat weken, hoe beter.

Verwen je planten één keer per maand met bananen water.

Heb je teveel bananenschillen om nu te gebruiken? Vries ze dan in voor een later moment of gebruik de binnenkant van de schil om planten bladeren schoon te maken.

Vergelijkbare artikelen