Boeken over duurzaamheid

Inmiddels heb ik een aantal boeken gelezen over duurzaamheid. Boeken over consuminderen, minimaliseren, zero waste en de plastic problematiek. In dit artikel deel ik mijn favoriete en minder favoriete boeken.

Tip van de dag: bijna al deze boeken kun je ook bij de bibliotheek lenen, als paperback en e-book.

Weg ermee, Dennis Storm

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van minimalisme en duurzaamheid dan is dit wat mij betreft het beste boek om mee te beginnen. Dennis Storm neemt je op laagdrempelige, inspirerende en persoonlijke wijze mee in de wereld van minimalisme.

Storm zet je aan het denken over wat je echt nodig hebt, wat belangrijk is. Je gaat als het ware terug naar de essentie. Ik lees dit boek elk jaar met veel plezier opnieuw en hetzelfde geldt voor iedereen aan wie ik dit boek heb getipt of uitgeleend.

Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga

Dit boek leest lekker weg door de afwisseling tussen de expedities die Merijn Tinga beschrijft
en meer theoretische informatie over de plastic problematiek.

Wat mij persoonlijk erg aansprak aan dit boek is dat Tinga goed laat zien welke belangen- en belangengroepen er allemaal zijn omtrent het plastic probleem in Nederland. Het is (helaas) niet zo simpel als het afschaffen van single-use plastic.

Ook laat het boek goed zien dat je als individu wél verschil kunt maken, de motivatie en drijfkracht van Tinga raakte en inspireerde mij echt.

Het zero waste project, Nicky en Jessie Kroon

In Het zero waste project beschrijven zussen Nicky en Jessie Kroon hoe zij de overstap hebben gemaakt naar een leven waarbij zij zo min mogelijk afval produceren.

Een fijn boek als je zelf ook minder afval wil produceren. Het boek staat boordevol praktische tips en DIY recepten om je afvalproductie te verminderen en daarnaast wordt er aandacht besteed aan de noodzaak van afvalreductie.

Prettig is ook dat twijfels en mislukkingen uitgebreid besproken worden. Het is namelijk niet makkelijk om de overstap te maken naar een zero waste lifestyle in een maatschappij waarbij alles draait om plastic.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven, Marije van der Made

Nog steeds weet ik niet zo goed wat ik van dit boek vindt. Enerzijds veegt ze zoals ze zelf zegt ‘alle misvattingen over een duurzame lifestyle van tafel’, anderzijds sprak de manier waarop zij dit doet mij minder aan.

De schrijfstijl en humor van van der Made is wat mij betreft nogal specifiek, je moet er van houden laten we maar zeggen.

Love people, use things, Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Zeer matig, de titel van het boek is direct ook het beste onderdeel van het boek.

Qua opbouw een raar boek, het is niet duidelijk of het een memoir is of juist een zelfhulpboek om je op gang te helpen met minimaliseren. De schrijvers vallen veelvuldig in herhaling en zijn nogal ongenuanceerd. Sla dit boek over.

De Netflix documentaire van dezelfde makers ‘The Minimalists’ is overigens wel een aanrader.