Planten bladeren schoonmaken

planten bladeren schoonmaken

Net als alles in huis worden ook planten bladeren stoffig. In de natuur lost het probleem zichzelf op doordat het af en toe lekker regent, maar binnen is dat natuurlijk niet het geval. En zeg nou eerlijk, het liefst hebben we allemaal planten met glimmende bladeren, bladeren alsof het net geregend heeft.

Daar komt nog eens bij dat het voor planten zelf ook prettiger is om schone bladeren te hebben, zo kan de plant meer zonlicht opvangen en zorg je ervoor dat de blad poriën niet verstoppen. Inderdaad, een plant heeft ook poriën. Verstopte poriën bij een plant kunnen er zelfs voor zorgen dat de plant er futloos uit gaat zien en uiteindelijk afsterft.

De ene plant heeft meer last van stof dan de ander, bij mijn rubberplant en monstera hoopt de stof zich veel sneller op dan bij mijn varen. Hoe vaak je de bladeren moet schoonmaken hangt dus van de plant af. Planten met kleine haartjes stof je liever niet af, dan beschadig je de plant.

Allereerst: gebruik géén schoonmaakmiddelen om de bladeren schoon te maken, dit kan schade toebrengen aan de bladeren en plant.

Planten bladeren schoonmaken met een natte doek

De makkelijkste manier om planten bladeren schoon te maken is met een natte doek. Afhankelijk van de grootte van je planten en het aantal planten kan dit een flinke klus zijn maar het is het waard. Je planten zullen er na de stof beurt weer prachtig uitzien.

planten schoonmaken

Planten bladeren schoonmaken in de douche

Een andere optie is om je planten onder de douche te zetten en ze lekker af te sproeien. Zorg er wel voor dat de grote hoeveelheid water die ze dan opeens op hun dak krijgen weg kan lopen of dek de potgrond af met plastic zodat de potgrond niet helemaal doorweekt raakt.

Mijn ervaring is wel dat wanneer er een dikke laag stof op de bladeren zit alleen douchen niet voldoende is en je erna alsnog met een natte doek aan de slag moet.

Plant schoonmaken met een kwast

Een andere optie om planten af te stoffen is met een (verf)kwast, dit vind ik vooral in de zomer als je het buiten kunt doen een heerlijk werkje. In de winter doe ik het liever met een natte doek omdat de stof bij het kwasten alle kanten opwaait.

Planten schoonmaken met melk

Van een vriendin kreeg ik de tip om de bladeren schoon te maken met melk. Het werkt simpel: in plaats van water doe je een scheutje melk op een doek. Bij mij was dit helaas geen succes, er bleef een witte waas achter op de bladeren.

Bladeren schoonmaken met een bananenschil

Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze manier nog niet heb uitgeprobeerd, maar je kunt de planten bladeren ook inwrijven met de binnenkant van de schil om ze te laten glanzen.

Bladglans

Sommige mensen maken planten bladeren schoon met bladglans, ik ben hier zelf geen fan van. Met bladglans maak je de bladeren namelijk niet schoon, je smeert alleen een laagje olie op de bladeren waardoor ze schoon lijken. Of dit juist goed of slecht is voor de gezondheid van de plant, daar zijn de meningen over verdeeld.

De een zegt dat het de gezondheid ten goede komt omdat het ervoor zorgt dat stof zich minder goed kan hechten, de ander zegt dat het slecht is omdat de bladeren zo minder goed kunnen ademen.

De waarheid zal ergens in het midden liggen, hoe dan ook ga ik liever voor de natuurlijke opties om de bladeren schoon te houden.

Wil je per se glanzende bladeren en is het je niet gelukt met een natte doek? Dan kan je ervoor kiezen om wat olijfolie op de bladeren te smeren. Je smeert hiermee alsnog een laagje op de bladeren maar het is wel natuurlijker dan bladglans.