recepten

Zelf ghee maken

ghee maken

Zelf ghee maken is super makkelijk en veel maar dan ook echt veel goedkoper dan wanneer je het kant en klaar koopt in de supermarkt.

Ghee wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, vanwege de kleur maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen en vergeet vooral de smaak niet. Echt alles wordt lekkerder (lees: romiger) met een lepel ghee erin.

Wat is ghee?

Ghee is geklaarde boter, wat eigenlijk niets anders wil zeggen dan roomboter waar de melkbestanddelen / melkeiwitten uitgehaald zijn door middel van verhitting. Na de verhitting blijft alleen het pure botervet over, ghee bestaat dan ook voor 99.9% uit vet.

Laat het feit dat het voor 99.9% uit vet bestaat je niet afschrikken, ons lichaam heeft vet nodig om goed te kunnen functioneren. Vet is niet de vijand.

Ingrediënten & benodigdheden om zelf ghee te maken

2 pakken biologische ongezouten roomboter à 250 gram

steelpan
zeef / kaasdoek / koffiefilter
glazen pot (bijv. Twee oude jam potten)

wat is ghee

Bereiding

1. Allereerst smelt je de twee pakken roomboter in de pan, doe dit op laag vuur dan heb je er geen omkijken naar.

2. Al vrij snel zal de roomboter gaan schuimen, laat dit rustig gebeuren en wacht tot de substantie een beetje gaat borrelen. Op het moment dat het gaat borrelen laat je dit zo’n 10-15 minuten doorgaan.

3. Het schuim (de melk bestanddelen) zullen naar de bodem verdwijnen, wat overblijft is vloeibaar goud.

4. Als de 10-15 minuten voorbij zijn schenk je de vloeistof door de zeef, kaasdoek of koffiefilter in de glazen pot.

That’s it!

Ik gebruik zelf de kaasdoek van YUGN, deze is van ongebleekt katoen. De volgende keer denk ik dat ik eerder voor een koffiefilter ga, de kaasdoek is namelijk ontzettend vies van al het vet en ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik het schoon moet maken. Ook het schenken vond ik een uitdaging omdat de doek veel groter is dan het potje en de ghee mega heet is.

Vergelijkbare artikelen