ayurveda kruiden recepten

Kurkuma thee: heerlijk, gezond & makkelijk

kurkuma thee

Ben jij op zoek naar een gezondheidsboost? Kurkuma thee it is! Kurkuma thee is gezond en makkelijk zelf te maken met verse kurkuma of kurkuma poeder.

Is kurkuma thee gezond?

Kurkuma thee, ook wel bekend als kurkuma latte of golden milk, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen. Kurkuma, afkomstig van de Curcuma longa plant, bevat een krachtige verbinding genaamd curcumine, die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het drinken van kurkuma thee wordt aangeraden bij koorts, verkoudheid en griep.

Verse kurkuma thee

Een van de meest pure vormen van kurkuma thee is gemaakt van verse kurkuma wortel, ook wel geelwortel. Om verse kurkuma thee te maken, rasp je de wortel fijn of snijd je deze in plakjes, vervolgens kook je de kurkuma in water. Deze methode zorgt ervoor dat de thee een intense smaak en aroma krijgt, ook behoud je op deze manier de natuurlijke voedingsstoffen van de kurkuma.

Gember kurkuma thee

Een populaire variant van kurkuma thee is gember kurkuma thee. Gember staat bekend om zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen en het toevoegen ervan aan kurkuma thee kan de voordelen verder versterken. Gember en kurkuma vullen elkaar goed aan en creëren een verwarmende en verkwikkende drank die zowel lekker als gezond is.

Is gember kurkuma thee gezond?

Ja, gember kurkuma thee wordt beschouwd als een gezonde drank vanwege de vele potentiële gezondheidsvoordelen van beide ingrediënten. Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen, terwijl kurkuma wordt geprezen vanwege zijn antioxidante eigenschappen en potentieel om ontstekingen te verminderen.

Zijn er bijwerkingen bekend van kurkuma thee?

Over het algemeen wordt kurkuma thee bij normaal gebruik. Bij consumptie van grote hoeveelheden kan je last krijgen van milde maagklachten.

Hoeveel kurkuma in thee?

Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 tot 2 gram kurkuma per dag te consumeren voor de gezondheidsvoordelen. Dit kan worden bereikt door ongeveer een halve tot een hele theelepel kurkumapoeder toe te voegen aan een kopje thee. Ik zelf gebruik altijd 1 theelepel kurkumapoeder per kopje. Je kunt de thee iets smaakvoller maken door er wat honing aan toe te voegen.

Kortom, kurkuma thee is niet alleen een heerlijk en verwarmend drankje, maar het kan ook een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl vanwege zijn potentieel om ontstekingen te verminderen en antioxidante voordelen te bieden.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen