ayurveda recepten

Kitchari recept: pompoen & zoete aardappel

kitchari recept pompoen zoete aardappel

Kitchari is heel erg gezond maar lang niet altijd lekker als je het mij vraagt. Inmiddels heb ik al meerdere keren kitchari gemaakt die niet om naar huis over te schrijven zijn. Het recept wat ik vandaag deel is absoluut wel om over naar huis te schrijven. Het is zelfs zo lekker dat ik het met gemak meerdere dagen achter elkaar kan eten.

Dit kitchari recept is voor 3-4 personen. Drie als je een grote eter bent, 4 als je iets kleinere porties eet.

Ingrediënten

200 gr gele mung bonen / mung dal
200 gr biologische witte basmatirijst
1 grote zoete aardappel
500 gr biologische pompoen (ik vind de oranje bio pompoen van de AH heerlijk)
200 gr spinazie
1 el zwart mosterdzaad
1 el venkelzaad
1 el komijnzaad
verse gember (2-3 cm)
½ el gemalen kurkuma
½ el gemalen koriander
1 el kaneel
1-2 el garam masala
1 el / 2 blokjes biologische groentebouillon
1 liter water
ghee (zelf ghee maken doe je zo!)
olijfolie

Variatietip: vervang de pompoen en spinazie voor een stronk broccoli. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de broccoli niet net zo lang in de oven kan als de zoete aardappel en pompoen. Haal de broccoli er na zo’n 20 minuten uit en doe deze in de pan bij de mung bonen en rijst. 

Bereiding

1. Zorg ervoor dat je de gele mung bonen minimaal 8 uur in water laat weken, de basmatirijst week je het liefst ook een aantal uur in water. Dit zorgt ervoor dat beide makkelijker te verteren zijn.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden en was de pompoen en zoete aardappel, je hoeft ze niet te schillen! Snijd de pompoen en zoete aardappel in kleine blokjes en doe ze bij elkaar in een kom. Hussel ze in de kom met een beetje olijfolie en 1 à 2 eetlepels garam masala. Verdeel de pompoen en zoete aardappel op een bakplaat en doe ze zo’n 35 minuten in de oven, roer een paar keer om.

3. Doe in een klein bakje vast 1 el zwart mosterdzaad, 1 el venkelzaad en 1 el komijnzaad. Verwarm 1 el ghee in een hapjespan en voeg bovenstaande kruiden.

4. Snijd of rasp de gember fijn en vul het kleine bakje nu met ½ el gemalen kurkuma, een ½ el gemalen koriander en 1 el kaneel. Voeg de gember en kruiden toe zodra het mosterdzaad gaat springen. Pas op want het springt letterlijk de pan uit ;).

5. Spoel de mung bonen goed af onder de kraan en voeg deze toe aan de hapjespan, roer de mungbonen en kruiden goed door elkaar en voeg dan de groentebouillon toe. Laat het geheel een kwartiertje zachtjes pruttelen.

6. Spoel de basmatirijst goed af en voeg deze toe aan het geheel nadat het kwartier om is, laat vervolgens nog 20 minuten zachtjes koken.

7. Voeg de spinazie toe aan de pan, laat kort slinken en voeg dan ook de pompoen en zoete aardappel uit de oven toe. Roer alles goed door elkaar en klaar ben je.

Eetsmakelijk!

Vergelijkbare artikelen