ayurveda kruiden

Gotu kola: werking & bijwerkingen

gotu kola

Wat is gotu kola?

Gotu kola, ook bekend als centella asiatica, brahmi en Aziatische waternavel is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde, met name in Azië. Het staat bekend om zijn vele potentiële gezondheidsvoordelen en wordt vaak gebruikt als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het het vermogen van het lichaam om te gaan met stress kan ondersteunen. Gotu kola kan gebruikt worden in verschillende vormen, waaronder poeder, capsules, olie en thee.

Werking gotu kola

Gotu kola staat bekend om zijn diverse therapeutische eigenschappen. Het bevat verschillende actieve verbindingen, waaronder triterpenoïden, die bekend staan om hun ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Deze verbindingen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde huid, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Daarnaast wordt het kruid ook ingezet om het geheugen te versterken en de concentratie te verbeteren.

Gotu kola / brahmi poeder

Gotu kola poeder, soms ook wel brahmi poeder genoemd, wordt vaak gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het wordt toegevoegd aan drankjes en recepten ter ondersteuning van de algehele gezondheid en het welzijn.

Brahmi capsules

Voor degenen die de smaak van gotu kola poeder niet waarderen, zijn er ook brahmi capsules. Deze capsules bevatten geconcentreerde hoeveelheden van de actieve bestanddelen en bieden een handige manier om de voordelen ervan te ervaren zonder de moeite van het mengen van poeders.

Brahmi olie

Brahmi olie wordt vaak gebruikt in de traditionele Ayurvedische massagepraktijken. Brahmi olie voedt en hydrateert de huid en kan tegelijkertijd helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Brahmi olie wordt ook gebruikt bij hoofdmassages om de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen en de haargroei te stimuleren.

Gotu kola thee

Gotu kola thee is een andere populaire manier om van de voordelen van dit kruid te genieten. De thee wordt vaak gemaakt door gedroogde gotu kola bladeren te laten trekken in heet water. Het heeft een milde, aardse smaak en kan zowel warm als koud worden gedronken.

Waar is gotu kola te koop?

Gotu kola is verkrijgbaar bij veel gezondheidswinkels, natuurvoedingswinkels en online retailers die gespecialiseerd zijn in natuurlijke supplementen en kruidenproducten. Zorg ervoor dat je producten kiest van betrouwbare bronnen en let op de kwaliteit van de ingrediënten. Kies – indien mogelijk – altijd voor biologische producten.

Gotu Kola: vata, pitta & kapha

Gotu kola brengt alle drie de dosha’s in balans.

Gotu kola bijwerkingen

Hoewel gotu kola over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij normaal gebruik, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen om op te letten. Sommige mensen kunnen milde maagklachten ervaren, vooral bij hogere doseringen.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen