ayurveda kruiden

Kaneel: wat is kaneel?

kaneel

Wat is kaneel?

Kaneel is een kruid dat afkomstig is van de binnenste bast van de scheuten van de kaneelboom (cinnamomum verum).

Er zijn twee soorten kaneel: ceylon kaneel en cassia kaneel. Ceylon kaneel wordt de ‘echte’ kaneel genoemd, dit is vaak niet de kaneel die je koopt in de supermarkt. Ceylon kaneel is een stuk duurder dan cassia kaneel, daarom wordt cassia kaneel het meest verkocht.

Lees ook: is kaneel gezond?

Ceylon kaneel

Ceylon kaneel wordt gemaakt van ceylon kaneelstokjes, deze kaneelstokjes zijn zacht, gemakkelijk te breken en ruiken zoet.

De geur van ceylon kaneel is subtiel, warm en aangenaam in tegenstelling tot cassia kaneel, dat nog weleens scherp en bitter kan smaken.

Ceylon kaneel is lichtbruin van kleur, cassia kaneel neigt meer naar rood.

Waar komt kaneel vandaan?

Kaneel komt oorspronkelijk uit Aziatische landen, waaronder China, India, Indonesië, Sri Lanka en Vietnam. Ceylon kaneel is zelfs vernoemd naar het eiland waar het vandaan komt: Sri Lanka (voorheen Ceylon).

Inmiddels wordt kaneel ook geproduceerd in Brazilië en delen van Oost-Afrika.

Hoe wordt kaneel gemaakt?

Kaneel wordt gemaakt van de binnenste bast / het schors van de scheuten van de kaneelboom. De binnenste bast wordt geoogst en gescheiden van de buitenste bast. Vervolgens wordt het schors gedroogd in de zon. Door het drogen krult het schors op, waardoor er de bekende kaneelstokjes ontstaan. Het droogproces neemt enkele dagen in beslag. Na het drogen worden de kaneelstokjes gesorteerd op kwaliteit, de mooie kaneelstokjes worden in de juiste lengte gesneden en verpakt. De rest wordt gemalen tot kaneelpoeder.

Vergelijkbare artikelen