ayurveda kruiden

Is kaneel gezond?

kaneel gezond

Ceylon kaneel is gezonder dan cassia kaneel, het coumarine gehalte in ceylon kaneel is namelijk laag, een stuk lager dan in cassia kaneel. Coumarine is een stof die bij grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de lever, daarnaast kan het bloedstolling remmen.

Langdurig gebruik van veel coumarine kan zelfs kankerverwekkend zijn aldus het Voedingscentrum.

Lees ook: wat is kaneel?

Waar is kaneel goed voor?

Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker, maar ook vanwege diverse gezondheidsvoordelen, waaronder:

Stoppen met roken

Sabbelen op een kaneelstokje kan helpen bij stoppen met roken. De zoete smaak van kaneel bevredigt de orale behoeften, wat ertoe kan leiden dat de drang om te roken minder wordt. Zuigen een kruidnagel geeft hetzelfde resultaat.

Afvallen / vet vertering

Kaneel is een verwarmend kruid, verwarmende kruiden wakkeren het spijsverteringsvuur aan wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Bloedsuikerspiegel

Kaneel helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Cholesterolgehalte

Kaneel draagt bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.

Hoeveel kaneel per dag?

Het toevoegen van kaneel aan gerechten is in principe veilig, mits je niet overdrijft met de hoeveelheid. Houd het bij een halve tot hele theelepel per dag. Kies daarnaast liever voor ceylon kaneel dan voor cassia kaneel omdat ceylon minder coumarine bevat.

Wat betreft supplementen met kaneel is het van belang om – net als bij ieder ander supplement – de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking aan te houden.

Kaneel bijwerkingen

Te veel kaneel, en dat met name te veel cassia kaneel kan schadelijk kan zijn voor de lever, ook kan het de bloedstolling remmen. Daarnaast kan inname van grote hoeveelheden kaneel leiden tot maagklachten, brandend maagzuur en/of klachten aan het spijsverteringsstelsel.

Kaneel tijdens zwangerschap

In principe wordt matig gebruik van kaneel tijdens de zwangerschap als veilig beschouwd, denk aan kaneel in gebak, havermout of ontbijtgranen. Het gebruik van kaneel supplementen wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Raadpleeg bij twijfel altijd een zorgverlener.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen