Guggul: ‘dat wat beschermt tegen ziekten’

guggul

Wat is guggul?

Guggul, ook wel guggulu is een van de belangrijkste ontgiftende kruiden binnen Ayurveda. De naam guggulu betekent dan ook niet voor niets ‘dat wat beschermt tegen ziekten’.

Het is een harsachtige gomhars die wordt gewonnen uit de bast van de mukul mirreboom, die voornamelijk in India groeit.

Guggul werking

Guggul wordt beschouwd als een waardevol kruid vanwege de vele potentiële gezondheidsvoordelen die het biedt. Onderzoek suggereert dat guggul kan helpen bij het verlagen van cholesterol, het ondersteunen van een gezonde schildklierfunctie, en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Ook wordt guggul in oude ayurvedische teksten sterk aangeraden bij overgewicht.

Verder zou guggul ongezonde weefsels zuiveren, het aantal witte bloedlichaampjes vermeerderen en de huid verjongen.

Guggul cholesterol

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat guggul supplementen kunnen helpen bij het verlagen van zowel totaal cholesterol als slechte LDL-cholesterolniveaus, terwijl ze tegelijkertijd goede HDL-cholesterol niveaus verhogen. Dit kan bijdragen aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten en andere cardiovasculaire aandoeningen.

Bijwerkingen guggulu

Het kruid is licht verhittend, bij een te hoge dosering kunnen er milde spijsverteringsproblemen ontstaan.

Guggul: vata, pitta & kapha

Guggul bevat vier van de zes smaken, namelijk: bitter, scherp, samentrekkend en zoet. Het balanceert vata en kapha, op pitta heeft het kruid geen effect.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.