recepten

Hummus maken (recept)

hummus maken

Yes, ik ben zo zo trots. Ik heb vandaag voor het eerst zelf hummus gemaakt en het is mega goed gelukt, super romig en gewoon lekker.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo goed zou lukken. Een van mijn zusjes heeft me wel eens zelfgemaakte hummus laten proeven en deze vond ik eerlijk gezegd niet zo heel lekker.

Met alle liefde deel ik het recept. Het recept komt uit het kookboek Vegan goodness van Jessica Prescott. Ik ben op het moment heel erg fan van de bibliotheek, ook om kookboeken zoals deze uit te proberen.

Wat is hummus?

Hummus, humus, hummus of hoemoes is een puree / kikkererwtenpasta. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten maar is sinds enkele jaren ook erg populair in Nederland. Hummus wordt gegeten als broodbeleg, maar ook als gezonde groentedip. Traditionele hummus bestaat uit kikkererwten, tahin, citroensap, olijfolie, knoflook en water.

Hummus recept

Dit hummus recept is voor 4-8 personen, de portie is het dubbele van de bakjes die je in de supermarkt koopt. De bakjes in de supermarkt zijn 200 gram, met dit recept maak je ruim 400 gram hummus. Nom!

Ingrediënten:

  • 1 blik (400 gram kikkererwten) of gedroogde kikkererwten (150 gram)*
  • 3 tot 4 royale eetlepels tahin
  • 1 teen knoflook
  • Sap van ½ citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • 250ml ijskoud water

*Als je kiest voor gedroogde kikkererwten dan moet je deze 1 nacht weken, afgieten en gaarkoken met 1 theelepel baking soda.

Zelf hummus maken

Nu begint het leuke gedeelte: zelf hummus maken.

Zet allereerst een glas met 250ml water in de vriezer, dan is het ijskoud op het moment dat je het nodig hebt.

Kikkererwten pellen

Heb je net als ik voor het blik kikkererwten gekozen? Leeg het blik in een vergiet en spoel de kikkererwten af. Vervolgens is het de bedoeling dat je de schil van elke kikkererwt afhaalt.

Het is mogelijk om hummus te maken van kikkererwten met schil, maar ik heb mij laten vertellen dat het weghalen van de schil ervoor zorgt dat je hummus veel romiger wordt. Geloof mij, je wilt romige hummus, geen droge hummus.

Het is even wat werk maar ik werd er lekker rustig van.

Soms lijkt het alsof de kikkererwt geen schilletje heeft. Pruts dan even aan het kontje, waarschijnlijk blijkt er dan toch een schilletje omheen te zitten. Kikkererwten met schil zien er wat dof uit, zodra je de schil verwijderd zijn ze mooi glanzend.

Dat ziet er zo uit:

hummus recept

Ben je klaar met dit karwei? Doe dan de kikkererwten met 3 tot 4 eetlepels tahin in een mixer of blender. Ik gebruik zelf de Magimix blender en heb de kikkererwten met tahin gemixt op smoothie stand. Dat ging prima, het blijft nog een beetje klonterig maar dat is niet erg.

Heb je gekozen voor de gedroogde kikkererwten? Dan gaan de schilletjes (als het goed is) drijven op het moment dat je ze kookt. Schep dan de schilletjes uit de pan.

Ondertussen kun je de knoflook grof hakken, ik heb zelf 2 teentjes gebruikt (love knoflook). Maar in principe is 1 teentje voldoende. Zorg er ook voor dat je alvast een halve citroen uitgeperst hebt, dan kan alles in ene bij de blender.

Met alles bedoel ik: 1-2 tenen grof gehakte knoflook, sap van een ½ citroen, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel komijnpoeder, ½ theelepel korianderpoeder, ½ theelepel fijn zeezout en 125ml ijskoud water. Let op, begin met 125ml. Waarschijnlijk is dit voldoende om tot de gewenste consistentie te komen. Zo niet dan kan je altijd later meer water toevoegen.

Dat is het, eetsmakelijk!

Vergelijkbare artikelen