Masoor dal, letterlijk vertaald ‘rode linzen’ is wat mij betreft het ultieme comfort food. Extra fijn: dit rode linzen recept is heel makkelijk zelf te maken en kost bijna niks.
Ingrediënten (4 porties)
300 gram rode linzen
3/4 theelepel kurkuma (gemalen)
1.2 liter kokend water
1 groene chilipeper of 1 rode chilipeper
2 uien
2 eetlepels neutrale- of olijfolie
1.5 theelepels komijnzaad (heel)
2 laurier bladeren
Witte basmati rijst of naan brood
Optioneel
Verse koriander
1 citroen
Bereiding
Spoel de linzen goed af en doe deze vervolgens samen met de kurkuma in een grote pan met kokend water, breng wederom aan de kook. Zodra het geheel kookt doe je de deksel op de pan, draai je het vuur laag en kook je de linzen in 30 minuten gaar. Vergeet niet af en toe te roeren zodat de linzen niet aanbranden.
Snijd de uien in dunne ringen en maak een snee over de gehele lengte van de chilipeper.
Verhit zo’n 10 minuten voordat de linzen gaar zijn, wat olie in een pan en voeg het komijnzaad en de laurierbladeren toe. Zodra de geuren vrijkomen – na ongeveer 30 seconden – voeg je de ui en chilipeper toe. Fruit zo’n 10 minuten tot de uien mooi goudbruin van kleur zijn.
Haal ondertussen de blaadjes van de koriander en pers het sap van een halve citroen.
Als het goed is zijn de linzen inmiddels gaar, voeg hier een flinke snuf zout aan toe. Schep de ui op de dal en roer goed door. Proef en voeg eventueel wat extra zout toe. De chilipeper mag je serveren aan degene die er wel een hapje van lust.
Bestrooi de masoor dal met de verse korianderblaadjes en voeg wat citroensap toe aan de borden.