Kitchari recept met pompoen & groene linzen

kitchari recept

Nu de herfst weer is begonnen is het tijd voor warme maaltijden, I love! Gisteren heb ik kitchari, ook wel khichadi, gemaakt. Kitchari is een Indiaas recept uit de ayurvedische keuken. Een heerlijk warme, aardende en voedzame maaltijd.

Kitchari linzen

Er zijn tal van Kitchari recepten, het recept wat ik heb gemaakt is met flespompoen en linzen. Ik heb ‘gewone’ bruin groene linzen gebruikt uit blik, je kunt het recept ook maken met rode linzen, deze zijn iets minder scherp dan bruin groene linzen.

Kitchari detox

Kitchari wordt in de ayurveda vaak gegeten om te detoxen, oftewel om het lichaam te reinigen / ontgiften en tot rust te brengen. Dit recept staat namelijk bekend om zijn balancerende werking voor alle drie de dosha’s, dus voor kapha, pitta en vata.

Sommigen durven te beweren dat kitchari een van de gezondste gerechten is die er bestaat. Het is rijk aan voedingsstoffen, licht verteerbaar en ondersteunt je spijsvertering, het is daarom ook een perfecte maaltijd als je ziek bent.

Kitchari recept

Onderstaande ingrediënten zijn voor 4 personen:

Ingrediënten
2 fles pompoenen
3 theelepels ghee (veganistisch? Vervang de ghee voor plantaardige olie)
2 theelepel vers geraspte gember
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 kop witte basmatirijst
½ blik bruin groene linzen
4 kopjes groentebouillon
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel himalaya zout
vers gekraakte zwarte peper
vers gehakte koriander

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en leg hem met de snijkant naar beneden in een grote ovenschaal. Bak gedurende 40 minuten of tot je de pompoen makkelijk kunt doorboren met een mes.

Laat de pompoen afkoelen, wanneer deze afgekoeld is haal je de zaadjes en het vruchtvlees eruit met een lepel en trek je de schil eraf. Als het goed is gaat dit heel makkelijk. Nadat je dit hebt gedaan snijd je de pompoen in stukjes.

Smelt de ghee in een middelgrote pan, voeg de geraspte gember, komijn en koriander toe en bak tot het geheel heerlijk ruikt.

Kook ondertussen de witte basmatirijst in een aparte pan.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook, voeg vervolgens de pompoen blokjes toe en pureer tot een gladde massa (gaat het makkelijkst met een staafmixer). Nadat je het geheel hebt gepureerd kan je de linzen, rijst, kurkuma en rijst toevoegen.

Serveer het gerecht warm en bestrooi met zwarte peper en fijngehakte koriander.

Ik had nog Alpro mild & creamy coconut in de koelkast staan dus daar heb ik nog een schep van gebruikt, wat ik overigens niet zou aanraden. Het komt niet ten goede van de smaak.