duurzaamheid

Paksoi bewaren doe je zo!

Paksoi kan je best lang bewaren, hoe je dat het beste doet vertel ik je in dit artikel.

Paksoi bewaren in de koelkast

In de koelkast, bij voorkeur in de groentelade blijft paksoi – mits je het nog niet gesneden hebt – vrij lang goed (minimaal 2-3 dagen).

Het liefst bewaar je de paksoi in een zak met gaatjes. Als de paksoi in een gesloten zak zit kan je de verpakking vast openmaken zodat de groente niet gaat zweten.

Je kunt de paksoi overigens ook prima buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in de fruitschaal. Ook dan blijft het 2-3 dagen goed.

In de meeste gevallen blijft paksoi langer dan 3 dagen goed. Zolang de paksoi niet beschimmeld of slap is en geen zure geur afgeeft kan je deze gerust eten.

Heb je de paksoi al gesneden? Dan kan je het nog ongeveer één dag bewaren in de koelkast.

Paksoi bewaren in de diepvries

Paksoi is ook te bewaren in de diepvries, voordat je het invriest is het wel zaak dat je de paksoi zo’n 2 minuten blancheert. Rauwe paksoi invriezen is geen goed idee.

Paksoi blancheren

Blancheren is een techniek waarbij je voeding kort kookt en vervolgens afspoelt met water. Wil je paksoi blancheren? Dan hoef je de paksoi maar 2 minuten onder te dompelen in kokend water.

In de vriezer kun je de paksoi nog ongeveer 12 maanden in een luchtdichte diepvrieszak of bak bewaren.

Gekookte paksoi bewaren

Gekookte paksoi blijft in de koelkast zo’n 2 dagen goed en in de diepvries ongeveer 3 maanden.

Paksoi kweken

Als laatste mijn favoriete manier om paksoi te bewaren en/of te kweken: zet de paksoi met het kontje in een bakje met water, deze groeit dan weer opnieuw aan. Dit gaat echt super snel, je ziet al verschil binnen een dag en het ziet er ook nog eens ontzettend lief uit.

paksoi kweken

Zorg er wel voor dat je echt alleen het kontje in het water zet zodat de bladeren niet gaan rotten.

Op de foto zie je alleen het restje van de paksoi, maar dit kan je ook doen met een hele paksoi om ‘m langer goed te houden.

Vergelijkbare artikelen