ayurveda kruiden

Saw palmetto: wat is het en wat doet het?

saw palmetto

Wat is saw palmetto?

Saw palmetto is bekend onder tal van namen, waaronder zaagbladpalm, zegepalm, dwergpalm en serenoa repens. De bekendste naam is echter saw palmetto.

De vruchten van de plant worden al eeuwenlang ingezet vanwege hun medicinale eigenschappen, met name ter ondersteuning van de gezondheid van de man, en dan specifiek de prostaat gezondheid.

Wat doet saw palmetto?

Zoals hierboven al kort aangestipt wordt het kruid met name ingezet om de symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) te verminderen. BPH veroorzaakt vervelende klachten, waaronder moeite met plassen, vaak plassen en een zwakke straal. Op latere leeftijd krijgen veel mannen last van dergelijke klachten.

Naast het verbeteren van de prostaat gezondheid wordt het ook gebruikt als afrodisiacum en om acne en haaruitval tegen te gaan. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Is saw palmetto gevaarlijk?

Saw palmetto is bij normaal gebruik niet gevaarlijk. Bijwerkingen die bekend zijn, zijn mild, denk hierbij aan lichte maagklachten, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Saw palmetto: vata, pitta, kapha

Saw palmetto kan ingezet worden voor alle drie de dosha’s. Het bevat zowel verwarmende, samentrekkende, kalmerende als verkoelende eigenschappen.

Disclaimer: binnen Ayurveda worden kruiden en specerijen al duizenden jaren gebruikt ter voorkoming en genezing van allerlei aandoeningen. Pas recentelijk is de interesse in natuurlijke geneeskunde in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vergelijkbare artikelen