Bijenwas wordt steeds vaker in cosmetica gebruikt, maar wat is bijenwas eigenlijk?
Bijenwas is een vettige stof die wordt gemaakt door honingbijen, met bijenwas maken zij de wanden van de honingraat waarin honing en stuifmeel wordt opgeslagen.
Honingbijen hebben aan beide kanten van hun achterlijf zogenaamde ‘wasklieren’ via waar zij de was uitscheiden. Wanneer het net uitgescheiden is dan is de was wit. Deze wordt later echter geel doordat de olie in het stuifmeel waar de was mee in aanraking komt caroteen bevat.
Bijenwas die je in de winkel koopt heeft meestal een gele kleur. Is de bijenwas wit? Dan is deze gebleekt / ontkleurd. Dat klinkt chemisch maar hoeft niet per se zo te zijn, er zijn ook natuurlijke manieren om bijenwas te bleken. Bijvoorbeeld via zonlicht of actieve kool. Soms komen er wel chemicaliën aan te pas, bijvoorbeeld chloor of peroxide.
Imkers ‘oogsten’ de bijenwas door de raten in een smeltpan te smelten, hierbij zinkt de honing naar de bodem, de bijenwas blijft drijven.
Bijenwas is een vrij stevige substantie, ik vind het enigszins vergelijkbaar met ghee, het is alleen iets minder romig.
Bijenwas in cosmetica
Bijenwas heeft een hoog molecuulgewicht en smelt om deze reden pas bij een temperatuur tussen de 62 en 65 °C. Dit relatief hoge smeltpunt maakt dat het een fijn product is om cosmetische producten meer stevigheid te geven.
Dat is echter niet de enige reden waarom bijenwas een geliefd ingrediënt is in cosmetica. Bijenwas is rijk aan vitamine A, ook wel retinol.
Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en stimuleert de productie van collageen en elastine. Collageen en elastine zijn onder andere verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid.
Daarnaast heeft vitamine A antioxiderende eigenschappen. Ook wordt bijenwas in verband gebracht met positieve effecten op pigmentvlekken en fijne lijntjes en vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen op acne, een geïrriteerde en rode huid, eczeem en puistjes. Bijenwas voedt de huid zonder de poriën te verstoppen.
Is bijenwas vegan?
Bijenwas wordt geproduceerd door honingbijen en is dus een dierlijk product. Geef je de voorkeur aan niet dierlijke producten? Dan zijn enkele goede vervangers voor bijenwas: soja was, zonnebloem was, candelilla was (wordt geproduceerd uit de bladeren en stengels van de candelilla struik) en carnaubawas (wordt gemaakt uit de bladeren van de carnaubapalm).
Bijenwas kopen
Bijenwas kan je natuurlijk online kopen, bijvoorbeeld bij Natural Heroes of You Madu. Liever naar een fysieke winkel? Holland & Barrett verkoopt bijenwas van eigen merk ‘De Tuinen’ in vrijwel alle filialen.