Wat te doen in Yogyakarta, Java

Prambanan Java

Vanaf Singapore vlogen we op Yogyakarta, ook wel Jogja. Een semi-grote studentenstad (19 universiteiten!!) op midden Java. We hadden goede dingen gelezen over Yogyakarta en vanaf Yogyakarta is het gemakkelijk om de Borobudur & de Prambanan te bezoeken. Hierover later meer :).

Een kleine city guide voor als je van plan bent Yoyakarta te bezoeken. Wij verbleven in de straat ‘Jalan Prawirotaman’ en ik raad je absoluut aan om ook een ho(s)tel in deze straat te boeken. Voor zover ik weet heb je Jalan Prawirotaman 1 en 2, beide zijn prima.

HO(S)TEL

Gallery Prawirotaman Hotel

Na ons hondenhok in Singapore besloten we een 4-sterren hotel te boeken in Yogyakarta met een groot zwembad en een gym. Nu wil ik niet klagen, het was echt een heerlijk hotel. Maar dit is dus echt niet mijn ding, zulke hotels hebben zo weinig sfeer. Wat wel echt heel vet was, vanaf de 4e verdieping waar wij sliepen hadden we echt een prachtig uitzicht over de stad. Op een gegeven moment zat ik op het balkon en werd de gebedsoproep gedaan, het was zo indrukwekkend om vanaf zoveel verschillende plekken in de stad de oproep te horen. Omdat je dus wat hoger zat leek het net of er zich een geluidswalm over de stad vormde. Echt heel indrukwekkend!

Adhisthana Hotel

Wow, maar echt. Wat een heerlijk ho(s)tel (ze hebben ook mooie dorms). Als je naar Yogyakarta gaat, slaap hier dan minstens 1 nacht. Het heeft zoveel sfeer, het zwembad is heerlijk. Alles is mooi. De douches zijn lekker, de bedden goed. Echt het lekkerste hotel waar we geweest zijn. Niet voor niets zijn we hier uiteindelijk 4 nachten gebleven.

Adhisthana hotel Yogyakarta

ETEN

Zoals altijd draaide onze dagen ook in Yogyakarta om eten <3. Dit is waar wij gegeten hebben:

Warung Heru

Hier vind je de typische Javaanse keuken, Indonesisch dus. Wij bestelden Nasi Rawon & Ayam Kare, beide heerlijk. Extra pluspunt, het personeel is heel aardig.

ViaVia Jogja

Of je het nu wilt of niet, als je in de wijk Jalan Prawirotaman verblijft beland je vroeg of laat bij ViaVia Jogja. Voor avondeten hoef je hier wat ons betreft niet te zijn. Wel hebben ze echt het lekkerste en gezondste ontbijt wat we ooit gehad hebben: yoghurt spirulina (zie foto) & dragon porridge. Toen we dit eenmaal ontdekt hadden hebben we hier elke dag ontbeten. Ook de Italiaanse cappuccino is hier er goed.

yoghurt spirulina ViaVia Jogja

En… vergeet de taarten niet. Naast het restaurant zit een klein bakkertje waar ze stukken taart verkopen. We hebben er een stuk of 4, 5 geproefd, waaronder dragonfruit cheesecake. Lekker lekker.

Lawas 613 café

Dit restaurant zit naast het Adhisthana hotel. Hier hebben we 1x Indonesisch gegeten, het was lekker alleen Daan had saté en ik heb zelden een saté gerecht gezien met zo weinig saté. Beetje jammer. Het restaurant is wel 24/7 open wat handig kan zijn. En ook hier hebben ze prima cappuccino.

Yam Yam Restaurant

Omdat dit restaurant goed aangeschreven staat op TripAdvisor besloten we er een kijkje te nemen. Hier hebben we echt goed Thais gegeten. Green chicken curry en vis met mango & appel. Oprecht heel lekker.

Move On Coffee Shop

Helaas hebben we ons – toen we de eerste dag langs dit restaurant liepen – laten afschrikken door een groot bord ‘oktoberfest’. Helaas, want toen we hier uiteindelijk toch gingen eten waren we zeer positief verrast. Heerlijk ijs, de beste kip met zoetzure saus ooit en ook nog eens heel leuk ingericht. Daar kunnen de hipster tentjes in Amsterdam nog wat van leren. Dus, ga hier gewoon de eerste dag heen en niet net als wij pas de laatste dag.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Jalan Malioboro (streetfood)

Als je het internet mag geloven is deze straat een van de ‘major tourist attractions’ van Yogyakarta. Hier hebben wij echter niets van gemerkt, we waren een van de weinige toeristen en werden heel erg aangestaard. Ook wilden mensen op de foto, praten, een hand geven. We voelden ons niet erg op ons gemak in deze straat.

Maar je kunt hier wel veel streetfood vinden, we hebben zelfs kip van een mini bbq op straat gegeten. Zo’n bbq waar we in Amsterdam mee in het park barbecuen. Dat vonden we best spannend haha. En uiteraard weer veel zoete kokos dingetjes gegeten, nom!

En wat leuke frutsels gekocht, een jurkje voor minder dan € 3 en 4 armbandjes voor nog geen € 1.

Tip: Bezoek Jalan Malioboro aan het eind van de dag en niet ’s avonds.

De Prambanan

De Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië en volgens het entreekaartje ‘The most beautiful Hindu temple in the world’. Het ligt op 19km van Yogyakarta, wij namen vanuit Yogyakarta een Uber naar Prambanan, dan ben je er – als het verkeer meezit – binnen een uur. De entreeprijs voor een ticket met studentenkorting is omgerekend zo’n € 15, als je geen studentenkaart hebt ben je zo’n €  25 kwijt.

Wij hadden bedacht om eind van de middag heen te gaan zodat we tijdens golden hour bij de tempel zouden zijn. Even leek het zo bewolkt te zijn dat ons plan in de soep liep maar het kwam goed. En niet zomaar goed, de meeste toeristen waren al weg en de lucht kleurde paars. Het was zo mooi.

Prambanan Java

De Borobudur

De Borobudur is een boedhistisch heiligdom en ligt op 40km afstand van Yogyakarta. Wij vonden de Borobudur net even te ver om vanuit Yogyakarta te bezoeken dus besloten we een nachtje in een guesthouse in de buurt te verblijven. De meeste toeristen bezoeken de Borobodur voor / tijdens zonsopgang. Je betaalt dan wel het dubbele  voor je ticket, maar dan is het nog niet zo druk en hopelijk heb je een mooie zonsopkomst. Wij lazy people stapten om half 8 op de fiets richting de Borobudur. En toen was het al heel druk met vooral lokale mensen. Die het liefst allemaal met ons op de foto wilden en Engels wilden oefenen. Dat was echt niet fijn, we voelden ons echt een target. Er kwamen zelfs mensen van een afstandje achter me aanrennen, geen grap.

Borobudur Java

Tip 1: Als je weinig tijd hebt, bezoek dan de Prambanan, wij vonden deze echt 10x mooier en indrukwekkender dan de Borobudur.
Tip 2: Als je toch de Borobodur gaat bezoeken verblijf dan een nachtje in Griya Harja Homestay. Dit is een simpel guesthouse waar je gratis mountainbikes kunt lenen om de omgeving te verkennen. De omgeving is echt practhig en je komt er geen toerist tegen.

omgeving Borobudur Java
Tip 3: Ga niet in het weekend naar de Borobodur, dan heb je namelijk de lokale dagjesmensen die allemaal met je op de foto willen.

In een karretje voorop een scooter of fiets

Oké dit is geen bezienswaardigheid maar wel een must do. In het begin een beetje spannend maar gelukkig rijdt iedereen niet al te snel en scooters / fietsen met een karretje rijden aan de linkerkant van de weg dus je voelt je best veilig. Heel leuk om te doen & ook een goede manier om de stad een beetje te bekijken. Toch een heel ander gevoel dan een taxi.