No poo methode (mijn ervaring)

no poo

Uren, dagen, weken heb ik besteed aan het onderzoeken en uitproberen van de no poo methode. Ik was en ben er – op sommige momenten nog steeds – van overtuigd dat shampoo slimme marketing is en dat we het in principe helemaal niet nodig hebben. Dat onze hoofdhuid en daarmee ook ons haar prima in staat is zichzelf te reinigen.

Maar ik snap ook dat dit na meer dan 30 jaar gewenning niet van de een op andere dag gebeurd. Mijn hoofdhuid is lui geworden en zal niet na een weekje zonder shampoo weer aan het werk gaan. Dat snap ik, dus heb ik van alles geprobeerd om de natuur een handje te helpen: aleppo zeep, baking soda en appelciderazijn.

Aleppo zeep gebruik ik nog wel regelmatig maar is geen structurele shampoo optie voor mijn haar. Het zorgt voor volume maar wanneer ik het altijd gebruik verandert mijn haar is een bos stro.

Baking soda maakt mijn haar heeeeel erg droog en weerbarstig. Voor appelcider geldt hetzelfde, ook vind ik deze geur niet zo fijn.

No poo water only

Daarnaast heb ik simpelweg een paar weken mijn haar alleen gewassen met warm water en erna goed doorgekamd zodat het vet wat zich op je hoofdhuid ophoopt zich verspreid over de gehele lengte van je haar. Zonder resultaat, mijn haar bleef eruit zien alsof ik mijn hoofd in een frituurpan had gedoopt.

Haar wassen zonder shampoo ervaringen

Inmiddels heb ik de handdoek in de no poo ring gegooid. No poo is niet voor mij, het werkt niet. Zelfs weken van niet wassen of wassen met natuurlijke alternatieven zorgt niet voor het gewenste resultaat. Maar laat je vooral niet afschrikken door mijn verhaal want ik ken mensen bij wie het wel heel goed werkt.

No poo methode krullen

Bij krullen werkt de no poo methode over het algemeen beter, krullend haar is van zichzelf droger / minder vet en gedijt beter bij langere tijd niet wassen.

Geen krullend haar? Niet getreurd. Ik vertelde mijn vriend, die op dit moment langer haar heeft dan ik, over de no poo methode en hij besloot het direct uit te proberen.

Het resultaat? We zijn 4 maanden verder en hij heeft zonder enig probleem shampoo kunnen opgeven. Zijn haar werd niet enorm vet, hij heeft er zelfs geen enkele dag bij gelopen als zwerver. Dit bewijst maar weer dat no poo misschien voor de een gewoon een stuk beter werkt dan voor de ander en zeker het proberen waard is.

Kanttekening: hij heeft zwart haar, ik vind dat je bij donker haar minder snel ziet dat het er vettig uitziet dan bij blond haar. Dit kan een beetje verschil gemaakt hebben.

No poo droogshampoo

Ben je van plan de no poo challenge aan te gaan? Zorg ervoor dat je altijd droogshampoo in huis hebt, sommige vinden dit valsspelen, ik vond het redelijk essentieel om het in ieder geval langere tijd vol te houden. In plaats van droogshampoo kun je ook voor (baby)talkpoeder kiezen.